De afvalberg is ook in de wijk Rotterdam-Nesselande een uitdaging. In een periode van lockdown is die berg hoger dan ooit en regelmatig de ’talk of the town’ op de sociale media. Een heus containertuintje – helemaal 3D-geprint uit afval – zou die perceptie kunnen bijstellen:
- Minder rondslingerend afval rond de ondergrondse containers
- Meer biodiversiteit en vergroening in de stad
- Betere sociale cohesie in de buurt
- Beter opvang van regenwater
Portal Voor de Wereld van Morgen schreef hier reeds begin 2019 over:
Iedereen in de stad heeft het wel eens gezien of zich eraan geërgerd: rondslingerend afval op het platform naast de ondergrondse container. Dit is niet alleen heel erg lelijk om te zien, maar kan ook voor overlast en milieuproblemen zorgen. Één windhoos en dat afval belandt in het milieu. Bovendien trekt afval rondom containers vaak ongedierte aan, waardoor het minder aantrekkelijk wordt om je afval gescheiden weg te gooien. De oplossing van Gemeente Den Haag, Rotterdam en Assen? Containertuintjes!
An sich kun je kritisch zijn op de tuintjes rondom de bakken, waarbij ook de gemeente Rotterdam reeds de eerste tuintjes heeft geplaatst. Daar waar er op diverse punten in Nesselande veel afval naast de containers wordt gezet, zou dit ten koste kunnen gaan van het groen.
De initiatiefnemers leggen uit dat het anders kan:
Dan is het natuurlijk niet zo handig als daar drie halfopen zakken vanaf vallen, wat nu vaak gebeurt. Het tuintje blijft gewoon staan en kan dus prima mee de lucht in. Bovendien werken de tuintjes als ‘psychologische remmers’ voor het plaatsen van afval naast de container.
Anno 2021 kennen de tuintjes een internationaal succes:
De tuintjes in Den Haag, Den Bosch en Assen bleken een hit en inmiddels vind je ze al in 23 Nederlandse gemeenten. En ook over de grens begint de interesse te groeien, zo heeft Genève ook al 8 containertuintjes geplaatst.
Ik wil een tuintje! Hoe vraag ik een tuintje aan?
We gaan er graag samen met jou voor om die tuintjes om jouw containers te krijgen, zo zegt de aanbieder CityGuard:
Dat kan in drie stappen:
- Laat hieronder je gegevens achter zodat zodat we weten dat jij óók interesse hebt;
- spread the word op social media en tag je gemeente;
- neem contact op met je gemeente om te laten weten dat je graag containertuintjes wil en kijk wat er mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan je stadsdeeldirecteur of wethouder.