Er is leegstand in de winkelboulevard Nesselande. Net als veel winkelgebieden leeft de Corona een verandering in klantgedrag op en is e-commerce het nieuwe winkelen. De winkelboulevard Nesselande lijkt al langere tijd een minder aantrekkelijke plek te zijn voor winkelers en bezoekers.
Als alle toren-bouw voorbij is, zou hier nog eens extra ruimte bijkomen in het gebied voor kantoor en wellicht retail en is er veel aanbod en weinig vraag.
In reactie in het AD reageert de verhuurder op onze polls waarin wij een overdekking en upgraded winkelaanbod op prijs zouden stellen in Nesselande met het argument dat hij zijn best doet huurders naar de strandwijk te trekken maar vooral dat de huurprijzen niet extreem hoog zijn. We lijken een padstelling te bereiken.
Gezien de marktvraag, zouden wij eigenlijk de ontwikkelaars van de laatste toren willen vragen van de kantoor- en winkelruimte woningbouw te maken.
De betrokken situatie
Op Nesselande.info houden wij reeds sinds 2010 regelmatig betrokken bewoner-polls over de situatie “Winkelboulevard Nesselande”.
Een lokale politieke partij meldt op 22 maart 2021 dat zij een bewonersenquête willen doen om het tochtgat, maar ook de leegstand aan bod te laten komen. Omdat de situatie al zeer speelt en de nodige betrokkenheid kent op diverse mediaplatformen, helpen wij de politieke partij met haar vragen in de hoop dat de actie geen actie is om lokale stemmen voor de verkiezingen in 2022 te willen winnen, maar daadwerkelijk tot actie over te gaan.
Veel aandacht gehad
De situatie “winkelboulevard Nesselande” is een issue waar wij ons op Nesselande.info in veel polls en discussie reeds mee bezig hebben gehouden en hebben wij in de loop van de jaren aandacht gehad van media als AD.nl en diverse lokale media, zelfs in Zuidplas en verder in het Groene Hart. De verhuurder heeft al aangegeven dat overkapping te kostbaar zou zijn, ondanks het aanwezig zijn overkappingen in het originele ontwerp.
De betreffende politiek partij zegt in haar voornemen:
Wie op Google de reviews van Winkelcentrum Nesselande bekijkt, schrikt zich een ongeluk: ‘met windkracht 9 moet je hier niet zijn’, ‘tochtgat’, ‘beperkt winkelaanbod’, ‘jammer dat veel winkels weg zijn’ en ‘ongezellig plein’. Bewoners op en rond de boulevard zeggen meestal hetzelfde: het strand is mooi, de Zevenhuizerplas is geweldig, maar qua veiligheid en winkelaanbod kan het veel beter. Tijd voor de gemeente Rotterdam om met goede plannen dit winkelcentrum een boost te geven. In januari van dit jaar vulden 327 inwoners van Nesselande een poll in over het winkelcentrum. Vijftig procent stemde voor het idee om het winkelcentrum te overdekken om het gebied aantrekkelijker te maken. Dit is geen gek idee.
De vragen aan de gemeente
De partij, Leefbaar Rotterdam, denkt dat de sleutel tot een aantrekkelijk Winkelcentrum Nesselande bij de bewoners ligt. Wij bevestigen dit gezien de vele discussie over de “situatie winkelcentrum” op dit platform Nesselande.info, op Twitter maar ook op gedegen, gesloten Facebook-groepen als Ik ben Nesselander want.. Ook heeft de verhuurder in het AD(.nl) januari 2021 al aangegeven de huren niet te willen verlagen waardoor de drempel groot is voor (kleine) speciaalzaken, maar ook zelfs voor franchise en grote formules.
Overkapping was ingepland
Een overkapping kan het winkelcentrum zeker mooier en plezieriger maken, zegt de politieke partij in haar betoog. Wij kunnen hierbij aanvullen dat deze al in het originele ontwerp aanwezig is geweest, maar door de bouwcrisis niet/deels is opgeleverd (enkele windschermen staat aan het begin en einde van het winkelcentrum).
Overkapping Winkelcentrum Nesselande was welzeker ontworpen #tochtgat
Wij vragen daarom aan het college om samen met de bewoners te kijken hoe het winkelcentrum aantrekkelijker gemaakt kan worden.
Wij nemen de beoogde vragen door:
- Vindt u Winkelcentrum Nesselande een fijne en mooie plek om te winkelen? Bent u het eens dat we hiervan in potentie een veel aantrekkelijkere plek kunnen maken die uitnodigt om hier te winkelen?
> De horeca en supermarkten doen het goed en trekken het publiek (natuurlijk met pieken in de zomer). Het zeven dagen in de week open zijn wordt gewaardeerd. De ’tussenwinkels’ hebben het zwaar.
- Veel horecazaken en winkels, zoals Intertoys en Blokker, zijn onlangs vertrokken uit het winkelcentrum. Om hoeveel procent van de bedrijven gaat het in de afgelopen vijf jaar? Waarom zijn ze vertrokken?
> Deze winkels zijn al enige tijd gelegen vertrokken, ingeschat zou het om 30-40% gaan, waarvoor ook deels nieuwe huurders voor terug zijn gekomen, soms met een pop-up store formule (tijdelijk). Op Nesselande.info kunt u het komen en gaan van winkels volgen. Wij vermoeden na de coronacris nog meer leegstand (en al een Etos die zegt te gaan vertrekken).
- Wat doet u om dit winkelcentrum aantrekkelijker te maken? Wat voor soort winkels vindt u aantrekkelijk voor dit gebied? Welke rol kan horeca spelen om dit winkelcentrum aantrekkelijker te maken?
> Dat is een gemeente vraag en wellicht deels een beleid van Prins Alexander. De lokale retailmarketing (zie ) probeert zekers iets aan lokale marketing te doen.
- Bent u het eens dat kleine mkb-bedrijven, zoals speciaalzaken, het winkelaanbod gevarieerder en interessanter kunnen maken? Hoe kunnen deze bedrijven aangetrokken worden?
> Lastig. Verhuren en gericht verhuren is een zaak voor de.. verhuurder. De huren zijn hoog, er moet wellicht creatiever omgegaan worden met de invulling van “winkelruimte”. Meer pop-up? Lokale ondernemers flex-kantoorruimte bieden?
- Hoe staat u tegenover het idee om via een grootschalige enquête naar de winkelbehoefte van de inwoners van Nesselande te vragen? En uit te zoeken wat zij willen met betrekking tot het winkelcentrum?
> Zekers, maar bevraging heeft al meerdere keren plaatsgevonden, er is zelfs onder bewoners door een communicatiespecialist (tevens woonachtig in de wijk) een professioneel onderzoek gedaan.
De vraag blijft…. Wanneer wordt er actie ondernomen en voorkomen wij dat nog meer lokale klandizie elders gaat winkelen?