De gemeente Rotterdam wil de opvang van sociale huurders gaan verspreiden over de gemeente. Dit bericht hebben wij – en ook Havenloods.nl – reeds eind 2021 gebracht en is een uitgesproken beleid van de gemeente Rotterdam.
Ook een eventuele nieuw regeerakkoord in de gemeente Rotterdam zal zich moeten gaan inpassen in het strikte beleid van het Rijk en de dienstdoende verdeling van meer sociale huurwoningen die worden verdeeld over de gemeenten en wijken.
Waar lokale politiek partijen populair hebben gedaan tijdens onmogelijke verkiezingscampagnes was eind 2021 al bekend dat ook Rotterdam zich moet schikken in de hoge nood en extreme vraag naar sociale huur.
De nood is hoog, een half miljoen social huurwoningen zijn op korte termijn nodig. Mei 2022 schreef ‘Rotterdammer’ Hugo de Jonge – verantwoordelijk voor de woningnood in Nederland – reeds in het NRC/Trouw:
In het programma ‘Een thuis voor iedereen’, naar een gelijknamig rapport dat vorig jaar verscheen, presenteert De Jonge donderdag zijn beleid voor deze problemen. De meest in het oog springende maatregel: behalve méér sociale huur moeten de sociale huurwoningen ook gelijkmatiger over het land worden verdeeld. Iedere gemeente zou 30 procent sociale huur moeten hebben. Dat zou de leefbaarheid ten goede komen en voorkomen dat sommige gemeenten veel meer kwetsbare bewoners huisvesten, die zwaarder drukken op de toch al krappe begroting.
Het AD.nl doet waar het goed in is; het fokt met clickbait vooral oudere bewoners op die met verdraaide informatie, suggestieve krantenkoppen en ongenuanceerde informatievoorziening – als ook uitgelokte Facebookdiscussie vol fakeaccounts – de Rotterdamse wijk Nesselande vooral in diskrediet brengt. De lokale “nieuws Facebook” die zegt zich in te zetten voor de vluchtelingen uit Oekraïne, lokt met de suggestieve informatie wederom een politiekgekleurde en vermeenddiscriminerende discussie uit, vermoedelijk uit een politiek belang.
De fake-account machine loopt op volle toeren:
Bij de ontwerpplannen van Finesse/Common Green in Nesselande was het wederom het AD.nl dat op basis van foutieve informatie en een politiekgekleurde discussie op een lokale Facebook vol fake-accounts, een verkeerd beeld wilde scheppen van de bouw en communicatie rondom Finesse, zie deze artikelen.
Dat het project Common Green (social huur bestemd voor ouderen en een plukje social huurwoningen tegen marktprijs) al reeds 1998 in het bestemmingsplan aanwezig was en aanvankelijk een zesvoud in aantal woningen kende, was ook hier bij het AD.nl niet bekend in een manco van het doen van enig journalistiek onderzoek.
Bijna komisch was eerder in 2022 het artikel van dezelfde journalist die dacht flamingo’s te hebben gespot bij de roeibaan in Nesselande. Dat de roeibaan toch echt onderdeel is van Zuidplas en de inwoners van de buren uit Zuidplas deze wederom onjuiste berichtgeving niet waardeerde, bevestigt de onzorgvuldig dat voor journalistieke berichtgeving moet doorgaan.
Het ligt in lijn van de inbraak-framing door het AD
Waar diefstal aan en van auto’s in Prins Alexander en vooral in Nesselande al jaren dalen (zie grafiek, lente 2022 op basis van Politie data), is het dezelfde krant die toch maar graag – gesteund door framing van een lokaal politie partij – Nesselande als het diefstal-inbreek Walhalla van Nederland wil bestempelen, zie dit artikel met cijfers en framing.
Al eerder kende Nesselande een soortgelijke plaatsing en opvang
Rondom 2010 kende Nesselande een soortelijk plaatsing van herstarters in de maatschappij. Dit gebouw staat sinds die periode langs de metro Nesselande achter de Common Green en heeft tot op heden voor geen enkel probleem gezorgd. Ook daar werden bewoners door foutieve berichtgeving in de media (het gebouw ‘zou tegenover een school komen te staan’ en opvang bieden aan alleen maar ‘ex-criminelen’ ), meer info in dit artikel. Ook daar had een soortgelijke juridische procedure geen kans.
‘Eigen inwoners eerst’
Een deel mag maar worden gereserveerd voor de ‘eigen inwoners’. RTL Nieuws bracht april 2022 het nieuws dat het kabinet het deel gaat oprekken tot 50%:
In principe heeft in Nederland iedereen het recht op vrije vestiging. Gemeenten met grote woningnood hadden echter al de mogelijkheid een deel van de voorraad huurwoningen te bestemmen voor mensen met een economische of maatschappelijke binding aan de regio en aan eigen inwoners.
In totaal mocht dat 50 procent zijn, waarvan maximaal de helft aan eigen inwoners. Door de wetswijziging wordt het mogelijk de volledige 50 procent te verdelen onder eigen inwoners. Die regel gaat dan behalve voor huurwoningen ook gelden voor sociale koopwoningen. Zo meldt RTL Nieuws. De Jonge wil kwetsbare groepen vervolgens voor het andere deel voorrang geven net als de beoogde verdeling in Nesselande eind 2022.
Politieke voorkeur Nesselande: meer sociale woningen
April-mei 2022 zijn onder andere Leefbaar Rotterdam, D66 en DENK begonnen aan de gesprekken om gezamenlijk plaats te nemen in het college van burgemeester en wethouders (college van B en W). Deze partijen zijn allen voor meer sociale huurwoningen in Rotterdam en opvang in de regio. Alleen de Rotterdamse VVD heeft ‘minder social huur’ in het partijprogramma staan.
Verantwoording
Waarom dit artikel?
Er is in de media veel nepnieuws over de bewoning voor de flexwoningen Nesselande.
Wat is de kern van de boodschap in dit artikel?
Er is sprake van vermeende opruiing op basis van desinfo.