Twee jongens zijn op de tropische dinsdag 12 juli 2022 dronken gaan zwemmen in de Zevenhuizerplas. De twee raakten zeer onderkoeld en zijn uit het water gehaald waar ze onder andere met dekens zijn geholpen. Verder was het op de tropische dag een druk en gezellig strand Nesselande.
De hulpdiensten waren snel ter plekke bij de melding die rond 17 uur is uitgegaan.
De Nesselande Reddingsbrigade schrijft 12 juli 2022:
Vandaag einde van de middag kwam via bezorgde strandgasten bij ons op de post de melding binnen dat er 2 jongens onder invloed van alcohol aan het zwemmen zouden zijn.
Onze strandwachten troffen de 2 jongemannen al snel aan op de boulevard.De jongemannen waren zo erg afgekoeld in het water dat hiervoor een ambulance is gealarmeerd.Beide mannen zijn met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.Fijne samenwerking Politie Basisteam IJsselland en Handhaving Prins Alexander
Ook duikers kennen een soortgelijke onderkoeling en deze worden in drie fasen benoemd:
Fase 1: Cold Shock
Het lijf schrikt aan alle kanten. Als reflex nemen we een diepe ademteug. Als je hoofd dan onder water is, kun je zomaar een slok koud water naar binnen krijgen. Het lichaam gaat sneller ademen: hyperventileren. Zo’n 6 tot 10 keer sneller. Het hart gaat zo’n 20 slagen per minuut harder kloppen, zelfs als je niet hoeft te zwemmen. Veel bloed uit de huid en de spieren wordt teruggetrokken om te voorkomen dat de organen in de buik en borstholte te snel afkoelen. Effectief zwemmen is eigenlijk onmogelijk in deze fase. Na ongeveer een minuut is het lichaam bekomen van de eerste schok.
Overlevingstip 1: Als je niet direct uit het water kunt klimmen maar even moet zwemmen, gun het lichaam de tijd om te wennen aan deze extreme koude. Na een minuut kun je een poging wagen om de kant te bereiken.
Fase 2: Incapacitatie
Maar door al dat zwemmen gaat er weer (warm) bloed terug naar de spieren. Ondanks dat je spieren warmte genereren, koelt het bloed toch snel af. Onderzoek heeft laten zien dat in water van 4 graden Celsius iemand ongeveer 10 minuten effectieve zwemtijd heeft. Dat is niet veel! Na 10 minuten zwemmen in water van 4 graden Celsius is de temperatuur van het lichaam van 37 graden gedaald naar 35 graden.
Overlevingstip 2: Als je ergens bent waar je meer dan 10 minuten moet zwemmen naar de kant, draag dan een reddingsvest! Zelfs als je goed kunt zwemmen, is het lichaam niet gebouwd om water van 4 graden te trotseren.
Fase 3: Hypothermie
Na 10 minuten in het koude water doen de spieren niet meer wat ze normaal doen. Motoriek is traag, fijne motoriek is bijna onmogelijk en gevoel is helemaal afwezig. Ik heb wel eens geprobeerd om een reddingsvuurpijl (‘flare’) af te steken terwijl mijn handen zo koud waren – dat is bijna niet mogelijk! Alleen de verpakking al was een uitdaging. Langzaam aan neemt het beoordelingsvermogen ook af. Je overziet de situatie niet meer, maakt de verkeerde keuzes of raakt versuft (dat noemen we lethargie). Je kunt je voorstellen dat dit je redding niet ten goede komt. Na 30 minuten in het koude water is de temperatuur van het lichaam gedaald tot 33 graden. Het bewustzijn daalt verder, het rillen is gestopt, de spieren werken niet meer en de hartslag daalt tot onder het rustniveau met kans op ritmestoornissen. Je zou kunnen zeggen dat het kaarsje langzaam uit gaat.
Overlevingstip 3: Bescherm jezelf tegen de kou. Ik heb ooit geleerd in een basisduikopleiding dat water 4x beter de warmte geleidt dan lucht. Hoewel het idee erachter klopt, is dat niet helemaal de realiteit. Want het hangt allemaal af van de omstandigheden. Bij stroming kan het water het lichaam veel sneller afkoelen dan in stilstaand water. En een oud neopreen pak met gaten is net zo waardeloos als een (duur) droogpak zonder isolerende onderlaag.