HomeGemeente #raad010Groenblauwe schoolpleinen; Rotterdamse subsidie om schoolpleinen te vergroenen

Groenblauwe schoolpleinen; Rotterdamse subsidie om schoolpleinen te vergroenen

 

Groenblauwe schoolpleinen hebben voordelen; op een Groenblauw Schoolplein bewegen kinderen meer en komen ze in contact met de natuur. Dit is goed voor hun geestelijke en lichamelijke gezondheid. Een Groenblauw Schoolplein werkt anders dan een traditioneel plein. Meer en andere spelvormen maken dat kinderen socialer zijn in hun gedrag, en rustiger in de klas. Dat is goed voor de concentratie en het draagt bij aan beter werken op school. Het plein kan ook gebruikt worden als buitenles lokaal.  

Een Groenblauw Schoolplein heeft verschillende plekken; kinderen kunnen er spelen en klauteren. Maar er zijn ook rustige plekjes om te ontdekken en te ontspannen. Kinderen hebben meer mogelijkheden om te ontdekken wat bij hen past. De verschillende manieren van bewegen zijn goed voor de motoriek.

Door tegels te vervangen voor planten, ontstaat voedsel en een woonplaats voor allerlei vogels, kleine zoogdieren, vlinders en bijen. Zo wordt het plein een fijne plek dicht bij huis. Waar kinderen, leerkrachten, ouders en buurtbewoners in contact komen met de natuur. Tijdens warme dagen geven de planten verkoeling en schaduw. Ook zorgen de planten ervoor dat er minder plassen op het plein ontstaan wanneer het hard regent.

Wat kan?

Er is veel mogelijk. Sommige scholen veranderen hun hele plein in een natuurlijk speellandschap. Andere scholen behouden een deel van de tegels voor andere functies zoals voetbal en fietsen. Het hoeven niet altijd grote aanpassingen te zijn. Kleine aanpassingen zoals een moestuin of een boom voor schaduw is al een goede eerste stap. Geen plein is hetzelfde. Hieronder staan voorbeelden van schoolpleinen in Rotterdam die in de afgelopen jaren – deels – een groenblauw plein hebben aangelegd.

Lees in dit stappenplan. Link opent een externe pagina (PDF, IVN.nl) hoe u van een betegeld schoolplein een groeiend en bloeiend plein maakt.

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair