HomeGemeente #raad010Vul hier formulier in voor profiel nieuwe burgemeester Rotterdam #raad010

Vul hier formulier in voor profiel nieuwe burgemeester Rotterdam #raad010

Benoeming nieuwe burgemeester: wat gebeurt er allemaal? In een besloten vergadering legt de vertrouwenscommissie aan de gemeenteraad een tweevoudige aanbeveling voor, waarin aangegeven wordt wie op nummer 1 staat (de voorkeurs kandidaat) en wie op nummer 2 staat. Vervolgens stemmen de gemeenteraadsleden in een geheime stemming over deze aanbeveling, dus wie nummer 1 wordt. Nadat de gekozen kandidaat is geïnformeerd, de nummer 1, maakt de gemeenteraad de naam van de kandidaat-burgemeester bekend. De naam van de andere kandidaat blijft geheim, dat is wettelijk zo bepaald. De burgemeester gaat nog niet aan het werk. Eerst voert de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een uitgebreide screening uit. Zo doen de veiligheidsdienst AIVD en de Belastingdienst onderzoek. Ook vindt er een gesprek plaats tussen de kandidaat en de minister van Binnenlandse Zaken en wordt de voordracht besproken in de ministerraad. Is alles in orde? Dan volgt de officiële benoeming. Dat gebeurt met een Koninklijk besluit, dat Zijne Majesteit de Koning ondertekent. Tot slot is het tijd voor de feestelijke beëdiging van de nieuwe burgemeester. Dat doet de Commissaris van de Koning namens Zijne Majesteit de Koning. Werkwijze en verantwoordelijkheden Voor het vinden van een nieuwe burgmeester zijn regels vastgelegd in de wet. Zo is de gemeenteraad verantwoordelijk voor het kiezen van een nieuwe burgemeester. En is de Commissaris van de Koning verantwoordelijk voor een goed verloop van de procedure. Kijk voor de procedureregels bij het benoemen van een burgemeester op de website: Wetten.nl - Regeling - Procedureregels bij burgemeesterbenoemingen - BWBR0017398 (overheid.nl). Link opent een externe pagina. Kijk voor meer informatie over burgemeesters ook op de website van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Link opent een externe pagina.

Welke eigenschappen heeft de nieuwe burgemeester van Rotterdam volgens u nodig? Waarvoor moet de burgemeester veel aandacht hebben? Laat weten wat u belangrijk vindt. Vul de vragenlijst in (dit kan t/m 2 april) én geef de nieuwe burgemeester van Rotterdam alvast een advies. De nieuwe burgemeester krijgt de adviezen gebundeld aangeboden!

Klik hier voor de vragenlijst. Link opent een externe pagina.

De vragenlijst bestaat uit open en meerkeuzevragen. U bent ongeveer 5 minuten bezig met het invullen en deelname gebeurt anoniem.

Een papieren versie van de vragenlijst is in te vullen of op te halen bij de wijkhubs of bij de stadswinkel in het stadhuis. Voor openingstijden en locaties van de wijkhubs kijk op de webpagina wijkhub.

Het beeld van de nieuwe burgemeester

Wat Rotterdam wil en nodig heeft, staat straks in een zogeheten profielschets. Daarin staat:

  • Wat er allemaal speelt in Rotterdam
  • De taken van de burgemeester
  • Wat voor type persoon Rotterdam zoekt

De gemeenteraad maakt deze profielschets onder andere op basis van de uitkomsten van de vragenlijst.

Hoe ziet de planning er verder uit?

  • 8 maart tot en met 2 april: invullen vragenlijst; door Rotterdammers
  • Na 2 april: werken aan profiel; door gemeenteraad van Rotterdam
  • 25 april: vaststellen profiel, verordening en vertrouwenscommissie; door Gemeenteraad van Rotterdam (Commissaris van de Koning is aanwezig)
  • Eind april: vacature openbaar; door Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
  • Mei: eerste brievenselectie en gesprekken; door Commissaris van de Koning
  • Juni/juli: selectiegesprekken; door vertrouwenscommissie
  • Juni/juli: voordracht kandidaat-burgemeester; door gemeenteraad van Rotterdam
  • Najaar: beëdiging; door Commissaris van de Koning in de gemeenteraadsvergadering

Benoeming nieuwe burgemeester:

  • In een besloten vergadering legt de vertrouwenscommissie aan de gemeenteraad een tweevoudige aanbeveling voor, waarin aangegeven wordt wie op nummer 1 staat (de voorkeurs kandidaat) en wie op nummer 2 staat.
  • Vervolgens stemmen de gemeenteraadsleden in een geheime stemming over deze aanbeveling, dus wie nummer 1 wordt.
  • Nadat de gekozen kandidaat is geïnformeerd, de nummer 1, maakt de gemeenteraad de naam van de kandidaat-burgemeester bekend.
  • De naam van de andere kandidaat blijft geheim, dat is wettelijk zo bepaald.
  • De burgemeester gaat nog niet aan het werk. Eerst voert de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een uitgebreide screening uit. Zo doen de veiligheidsdienst AIVD en de Belastingdienst onderzoek. Ook vindt er een gesprek plaats tussen de kandidaat en de minister van Binnenlandse Zaken en wordt de voordracht besproken in de ministerraad.

Is alles in orde? Dan volgt de officiële benoeming. Dat gebeurt met een Koninklijk besluit, dat Zijne Majesteit de Koning ondertekent.

Tot slot is het tijd voor de feestelijke beëdiging van de nieuwe burgemeester. Dat doet de Commissaris van de Koning namens Zijne Majesteit de Koning.

Werkwijze  

Voor het vinden van een nieuwe burgmeester zijn regels vastgelegd in de wet.
Zo is de gemeenteraad verantwoordelijk voor het kiezen van een nieuwe burgemeester. En is de Commissaris van de Koning verantwoordelijk voor een goed verloop van de procedure.

Kijk voor de procedureregels bij het benoemen van een burgemeester op de website: Wetten.nl – Regeling – Procedureregels bij burgemeesterbenoemingen – BWBR0017398 (overheid.nl). Link opent een externe pagina.

Kijk voor meer informatie over burgemeesters ook op de website van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Link opent een externe pagina.

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair