8000 woningen in een groen poldergebied achter Nesselande geklemd tussen ergens Zevenhuizen en Moordrecht. Tot ver in 2040 zit de directe omgeving in een enorme bouwontwikkeling waarbij de gevolgen op gebied van verkeersdrukte en infrastructuur nog onvoldoende lijken uitgewerkt. Bovenal is de gemeente Zuidplas (waar Nesselande mee is omringd) in een lastige financiële positie terechtgekomen, zie artikel. Al eerdere noemde een VVD raadslid in Zuidplas het Vijfde Dorp “een sprookje”. Spijtig een sprookje met een negatief randje van structurele file-infarcten. Vooral bewoners uit Zevenhuizen-Moerkapelle lijken nog niet door te hebben dat de file-ophoping bij de Moordrechtse boog (A12-A20) de aanvoerwegen uit de eigen dorpen dagelijks de dorpen klem zullen zetten.
Vooral Koningskwartier zal veel last krijgen van spookverkeer door de wijk op zoek naar een snelle verbinding richting de N219/A12.
Erg onverstandig vanuit Nesselande (dat net als Zevenhuizen en Moerkapelle klem wordt gezet bij de uitvoering mobiliteitsarme Vijfde Dorp plannen) is dat raadsleden uit Nesselande de betrokken Rotterdamse wethouder Zeegers “bashen” met desinfo aangaande de flexwoningen Nesselande, zie artikel. Juist wethouder Zeegers zit namens Rotterdam (en Nesselande) om de tafel bij het Middengebied-overleg om de belangen van onder andere Nesselanders te behartigen met betrekking tot de bouw in het Middengebied.
UPDATE: ‘Opruiend nepnieuws stoorzender in Nesselande; flexwoningen komen geen asielzoekers’
In de praktijk zou dit betekenen dat onder andere de provincie veel zou moeten bijdragen waar de plannen van de gemeente Zuidplas te kort schieten in realistische begroting en uitbreiding infrastructuur/mobiliteit plan Vijfde Dorp. Zo bleek al eerder dat een noodzakelijke verbreding van de N219 niet mogelijk zou zijn financieel. Een petitie op initiatief van enkele bewoners/ondernemers uit Zuidplas zou uitstel moeten vragen voor de plannen.
Achtergebleven VVD-raadslid noemt plan Vijfde Dorp een “sprookje” #fileinfarct
Markant is dat uit een eerdere bewoners-vragenlijst in Zevenhuizen de bewoners uit het dorpse Zevenhuizen TEGEN het doortrekken van de metro door de polders zijn. De metro Nesselande eindigt bewust “hoog” om doortrekken via Waterwijk-Zevenhuizen naar bijvoorbeeld Zoetermeer mogelijk te maken. Verbindingen naar en van Den Haag en ook Gouda/Utrecht zou voor het gehele middengebied dan zijn geborgd. Ook Nesselande.INFO heeft zich met AD.nl beziggehouden met het doortrekken van de metro (zie artikel).
Verkeersmetingen geven file-infarct aan bij reeds 4000 woningen
Waar de A12-A20 en de provinciale 219 wegen al dagelijks volstromen en voor flink vertragingen zorgen naar en uit Zuidplas en Nesselande, is het mobiliteitsplan nog zeer onduidelijk. Zuidplas zou nog meer extreme file-vorming met de aanleg van veel fietspaden willen oplossen. De files rondom Zuidplas-Nesselande staan al jaren in de top van de ANWB-filelijst. Spijtig geen reden voor Zuidplas om daadwerkelijk met een mobiliteitsplan te komen om structurele file-infarcten te voorkomen.
Ook Nesselande.INFO kent een flink dossier “Vijfde Dorp” – zie artikelen – waarbij opvalt:
- De dienstdoende wethouder die het plan er – ondanks veel kritiek en nog zwakke ontwerpfase – doorheen drukte heeft kort hierna Zuidplas verlaten.
- De beloofde goedkope koopwoningen in het Vijfde Dorp worden steeds minder realistisch, in de beschaving van het plan (na een akkoord) is ook het aantal sociale woningen drastische verminderd.
- dat verkeersmetingen zijn genomen in de rustige coronatijd van het massaal thuiswerken, en toen al constateerde dat bij de bouw van 4000 woningen alle wegen omgeving Zuidplas-Nesselande in een file-infarct belanden.
- RTL meld begin 2024 merkwaardige ontwikkelingen op gebied van grondspeculatie, zie artikel.
De inwoners van de Gemeente zuidplas zijn niet bewust van de hoogte van de vele extra verkeersbewegingen wat het met zich meebrengt. Let op; de huidige woningbouw-projecten in de andere omliggende dorpen zijn nog niet afgerond. Daarnaast is er voor een deel ook extra geluidshinder en afname leefomgeving door toename fijnstof etc. Veel inwoners en bewoners van omliggende dorpen zijn tegen het bouwen van dit nu nog groene gebied wat zich kenmerkt door tochten en lintbebouwing.
Al eerder in 2024 voelde bewoners in Zuidplas – waarbij jarenlang een zeer positief beeld is voorgeschoteld van de vermeende aanpak van de bouw van het grote dorp – zich gepasseerd tijdens een inspreekavond waarbij zienswijzen vooral genegeerd zijn en helderheid te weinig werd geboden, zie artikel.
Insprekers bouw Vijfde Dorp: ‘Dit is een dikke middelvinger naar de bewoners’
Begin mei 2024 zou de petitie al meer dan 500 keer zijn ondergetekend, zo meldt AD.nl.
Hier de petitie, hieronder de tekst (bron: 1 mei 2024).
Wij, als Platform Middengebied Zuidplaspolder, zijn deze petitie gestart. Wij zijn niet tegen bouwen, maar wij vinden wel dat dit op de juiste manier én met aandacht voor alle aspecten moet gaan. Het kan anders! Beter een goed geborgd plan dan een plan waar u de rekening voor gaat betalen!
Want het zal je maar gebeuren. Iemand aan je deur krijgen die jouw locatie en eigendom nodig heeft voor woningbouw in deze polder. Wanneer en hoe is nog niet bekend, maar je komt wel aan de beurt. En dan ben je helemaal de pineut als je bent ingetekend voor (schijn)natuur, -bos of een weg. Dan mag je vertrekken voor een schijntje…
Initiatieven om mee te werken en bij te dragen aan het nieuwe dorp zijn allemaal niet mogelijk. En als je er wel kunt/moet blijven wonen dan is er nul zekerheid over schade die ontstaat door de bouw op deze bodem.
Zoals het bestemmingsplan er nu voor staat kort samengevat:
* 8000 woningen; dagelijks nog meer verkeersinfarcten; dichtslibben wegen; meer stik- en fijstoffen; geluidsoverlast;
* De huidige bouwprojecten van de omliggende dorpen geven nu al verkeersuitdagingen;
* Het belang van het waterschap voor een robuuste toekomstbestendig en veilige waterhuishouding voor een klimaatdadaptief dorp is niet verankerd. Aan deze randvoorwaarden hecht het waterschap zeer veel waarde. (ervaring Westergouwe)
* Zowel huidige als toekomstige bewoners wordt het recht ontnomen om bezwaar te maken;
* Grootschalige industrie wordt op afstand van 800 meter naast het dorp gebouwd; het zogenaamde (mini)Koning Willem I bos is slechts alleen een “buffer” en geen volwaardig bos;
* Andere belangen gaan voor de natuur; de zeer beschermde natuur verdwijnt zowel onder de grond als er boven.
* Verstedelijking; dorpse gevoel verdwijnt; vrijheid die de polder geeft om te onthaasten verdwijnt; de veiligheid voor kinderen die opgroeien in de natuur verdwijnt;
* 15 agrarische bedrijven (vee, akker, (glas)tuin, fourage, paarden, loon) moeten verdwijnen of zitten klem. Er wordt geen perspectief geboden; Bedrijven in de Groene Schakel staan al op slot zonder dat natuur gecreerd is of wordt en worden beperkt in hun bedrijfsvoering
* U (inwoner zuidplas) betaalt straks mee aan de rekening van het 5e dorp; onvoorziene kosten die niet geborgd zijn.
Uiteenzetting:
De besluitvorming van het Vijfde Dorp komt eraan. Helaas wil het College, samen met een deel van de gemeenteraad, voor dit niet gewaarborgde bestemmingsplan in stemmen onder financiele druk van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten, die reeds op gronden in het gebied gelegd is. In de planvorming moeten nog teveel onderzoeken gedaan worden en is nog veel onzeker.
Inwoners van de Gemeente Zuidplas, buiten dit gebied, zijn in sommige gevallen onvoldoende op de hoogte van de omvangrijke plannen. Kennen de locatie niet, weten de ligging van het Middengebied/5e dorp niet. Dit is dichterbij dan u denkt…
De inwoners van de Gemeente zuidplas zijn niet bewust van de hoogte van de vele extra verkeersbewegingen wat het met zich meebrengt. Let op; de huidige woningbouw-projecten in de andere omliggende dorpen zijn nog niet afgerond. Daarnaast is er voor een deel ook extra geluidshinder en afname leefomgeving door toename fijnstof etc. Veel inwoners en bewoners van omliggende dorpen zijn tegen het bouwen van dit nu nog groene gebied wat zich kenmerkt door tochten en lintbebouwing.
Daarnaast wordt dit plan goed gepraat met bouwen, bouwen bouwen, omdat er een woning tekort is. Er worden inwoners en ondernemers uitgerookt of nadeelcompensatie wordt onvoldoende geborgd. Het gebied wordt voor woningbouw onvoldoende optimaal gebruikt en lijkt op basis van grondposities ingericht. Daarnaast, door het nu goed te keuren van het plan ontneemt de gemeente ook van de toekomstige bewoners de mogelijkheid op het maken van bezwaren.
Het College en projectteam slaan de adviezen van het waterschap Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard in de wind met betrekking tot klimaatadaptief, robuust en veilige waterhuishouding. Hier kunnen grote problemen uit voort vloeien. Dit kan dan niet verhaald worden en komt voor rekening van de bewoners. Zoals bij Koningskwartier.
De schijnparticipatie van het college en projectteam met de bewoners/ondernemers die kennis hebben van de polder zijn niet meegenomen in de vaststelling van dit bestemmingplan. Een aantal raadsleden zijn wel actief omgegaan met de input van bewoners/ondernemers, maar vele kritische amendenten werden afgeraden door college.
Het plan zit nog vol foute bestemmingen, berekeningen en heeft een schijn inrichting op natuur en ecologie. Een beperkte strook langs de snelweg A20 leggen vanwege bodemsamenstelling mbt tot de beschermde kattenklei, terwijl het te bebouwen gebied ook op deze kattenklei gebouwd gaat worden.
Een “groene” schakel die naar verwachting pas 10-15 jaar na de start van de bouw tot ontwikkeling gaat komen en als sluitpost mag dienen.
Kortom; het plan is nu niet klaar voor vaststelling. Wij willen met deze petitie uitstel van het bestemmingsplan zoals deze nu voorligt. Het plan moet namelijk terug naar de (teken)tafel voor verankering op diverse vlakken. Zoals infrastructuur, financien, waterhuishouding en natuur. Ook dan heeft Zuidplas een financiële afwaardering, maar wel een geborg plan voor de toekomst en de inwoners van Zuidplas.
^AR
( Op basis van ingezonden stukken, filemetingen, stukken gemeenteraad Zuidplas, Masterplan Middengebied Vijfde Dorp, artikelen AD.nl 2021-2024 )