HomeGemeente #raad010Gemeente-#raad010: "Mislukking Vijfde Dorp Zuidplas kost Rotterdam 30 miljoen"

Gemeente-#raad010: “Mislukking Vijfde Dorp Zuidplas kost Rotterdam 30 miljoen”

raad010 waarschuwt voor de kosten van het mislukken van het Vijfde Dorp

 

Het zit het Vijfde Dorp in Zuidplas niet mee. Als de oud-VVD wethouder Hordijk “vlucht” Zuidplas uit als hij besluit geen 4000 maar 8000 woningen te gaan bouwen op het laagste punt van Nederland in een tijd dat natte perioden gebieden onder water zetten en afwatering van het gebied Vijfde Dorp bij overbewatering bijna onmogelijk lijkt.

Er is een rammelend bestemmingsplan waarbij de bewoners en ondernemers nog niet weten waar zij aan toe zijn, en in het gebied met al jaren de dagelijkse top 10 files (bron: ANWB) ontbreekt bij de raad van Zuidplas een mobiliteitsplan die de nieuwe bewoners van het beoogde Vijfde Dorp al in de eigen straat vastzetten. Markant is de prijsvraag in het eigen Zuidplas om een naam te verzinnen anders dan “Vijfde Dorp”, zie artikel:

Een mogelijke kanshebber is ‘Cortelande’, een naam die door verschillende verenigingen in de gemeente wordt gesteund. Ook genoemd zijn ‘Atalantis’ en ‘Patatdorp’.

En dan is er half mei 2024 op het laatste moment een wankel akkoord op het bestemmingsplan in de lage polders achter Nesselande. Opvallend is dat niemand echt blij lijkt in de raad van Zuidplas, want nu moet er geleverd worden als er een petitie naast hun neer wordt gelegd die namens bewoners vraagt om een duidelijk bestemmingsplan.

Zo melden raadsleden Rozema (PVDD) en wethouder Zeegers (D66) in de commissievergadering Bouwen en Wonen op 19 juni 2024. Het waterschap heeft de politiek in Zuidplas gewaarschuwd af te zien van de grootschalige bouw gezien het groeiend risico.

De gemeenteraad van Zuidplas heeft het advies van het waterschap naast zich neergelegd.

Leefbaar Rotterdam zet de verhoudingen met Zuidplas op scherp met onkundig gedrag in de media.
Leefbaar Rotterdam zet de verhoudingen met Zuidplas op scherp met onkundig gedrag in de media.
De PVDD in de Rotterdamse raad.
De PVDD in de Rotterdamse raad.

Juli 2024, PVDD in de raad: “Mislukken Vijfde Dorp kost Rotterdam 30 miljoen”

En dan 11 juli 2024 op de laatste grote raadsvergadering in de Rotterdamse raad op het Stadhuis wordt er een motie aangenomen om zonder verlies uit een wellicht mislukken van het Vijfde Dorp te komen.  De Rotterdamse PVDD is goed op de hoogte van het feit dat hoogheemraadschap Zuidplas heeft afgeraden zo laag te gaan bouwen, er loopt inmiddels een beroep tegen de plannen van de Zuidplassers. In de Rotterdamse raad wordt juli 2024 duidelijk dat er metershoog zand op de polders geplaatst dient te worden om verantwoord te bouwen. Dit zal tientallen miljoenen extra gaan kosten in een rottige financiële situatie in Zuidplas. Als de bouw mislukt

Opmerkelijk hierbiji s het feit dat de raad van Zuidplas nauwelijks contact zoekt met de gemeente Rotterdam om bijvoorbeeld tot een gezamenlijk verkeersoplossing in het drukke gebied te komen.

 

Er is voor zo een 30 miljoen grond gekocht uit de zogenoemde Grondbank waar ook Rotterdam een belang in heeft gehad in het Middengebied achter Nesselande. Als het Vijfde Dorp daadwerkelijk niet door kan gaan, loopt de Rotterdamse gemeente – tevens in een financieel lastige situatie  –  30 miljoen mis, wat vermoedelijk teruggestort moet worden in de Grondbank. De Rotterdamse PVDD verzoekt daarom middels een motie hier zonder kleerscheuren uit te gaan komen bij een mislukking, deze motie is aangenomen.

Leefbaar Rotterdam ramt door de verhouding Nesselande – Zuidplas

En dan in de periode 2022-2024 blijkt vooral wethouder Simons van het populistische Leefbaar Rotterdam – dat in de tussenevaluatie in 2024 een zeer laag rapportcijfer kreeg voor het niet behalen van collegedoelen – een olifant in de porseleinkast als hij openlijk via de media ruzie blijft zoeken met Zuidplas over zaken die reeds eerder bekend maken, zie artikel. Niet kort daarna zien we een nieuw verkeersplan dat de uitgangen van Nesselande richting de vitale N219 (en A20/A12) vastzet.

 


Aanvullende artikelen en bronnen in ons dossier: zie dossier Vijfde Dorp.

De redactie van Nesselande.INFO volgt samen met andere (lokale) redacties de Rotterdamse raad op de voet.

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair