HomeActiviteiten Nieuws NesselandeOproep tot inspreken online vergadering gebiedscommissie 13 oktober 2020 aangaande 'afvalproblematiek'

Oproep tot inspreken online vergadering gebiedscommissie 13 oktober 2020 aangaande ‘afvalproblematiek’

De mooie wijk Rotterdam-Nesselande kent een uitdaging op gebied van parkeren en afval. Nu door het thuiswerken de files in en rondom de wijk deels beheersbaar lijken, is het lokale afval inmiddels een bron van irritatie, de diverse polls op dit platform Neselande.info hebben deze irritaties blootgelegd. Ook wij hebben op Nesselande.info diverse malen bericht over de afvalproblematiek in de wijk Nesselande, zie dit artikel.

Daarbij een realitycheck: het massaal thuiswerken – en verbouwen – zouden factoren kunnen zijn die de afvalbakken tevens door eigen bewoners en ondernemers snel doen vullen in de wijk Nesselande.

Een schoon strand

Ter nuancering wordt de boulevard en het strand Nesselande zeer regelmatig schoongemaakt, vooral op zonnige stranddagen. Ook ‘chillplek’ Kosboulevard heeft de aandacht van Stadsbeheer. Het zou meer om delen in de wijk Nesselande gaan, als ook de afvalbakken bij de winkels en parkeerplekken boulevard Nesselande.

Ook lijkt het geen afvalprobleem te zijn van alleen de gemeente Rotterdam, zoals dit artikel aantoont. De Roteb Rotterdam rijdt welzeker af en aan in de wijk Nesseladne en reageert op meldingen (www.rotterdam.nl/loket/klacht/ en 14010), maar de lokale politiek lijkt – ook ondanks de bewonersavonden lente 2020 – nog geen urgentie te kennen aangaande een structureel afvalprobleem. Ook is Nesselande geen baat te hebben bij de transitie tot ‘politieke trekpop’ door de veelal clowneske content van een gefrustreerde oppositiepartij.

Afvaldumping

De vraag is of de name-and-shame van vermeende afvaldumping door onze buren uit Zuidplas – zoals Zevenhuizen en Nieuwerkerk aan den Ijssel – aantoonbaar is en/of maar deels de oorzaak is van overvolle containers op bepaalde plekken in de wijk. Juridisch is het de vraag of het daadwerkelijk verboden is dat wijkbezoekers –  naast wat boodschappen – ook afval meenemen en in Nesselande achterlaten. In het geval van groot afval moet dit welzeker naar een lokaal Milieupark, aangaande restafval is dit aan de (buur)gemeente en/of provincie om meer duidelijkheid te verschaffen. Dat het bij de buren dumpen van eigen afval irritaties opwekt, is duidelijk.

 

Bron quote: Facebook, Wim van Eerten (september 2020)

Hallo, ik wil even iets kwijt. Woon sinds een paar jaar op de Siciliëboulevard en loop zeer regelmatig tegen volle restafvalcontainers aan als ik mijn vuilniszak wil afvoeren. Zowel op de Siciliëboulevard als in de Cypruslaan. Kan dan weer terug met mijn afval. Na weer en berichtje via de BUITENBETER App is soms een reactie van de gemeentereiniging de volgende dag. Nu lees ik dat inwoners van de gemeente Zuidplas moeten betalen voor het openen van hun restafvalcont. En hun containers, prima systeem hoor, maar er zijn inwoners van Zuidplas die bij de AH en Jumbo boodschappen komen doen en gelijk hun vuilniszak dumpen in de containers. Mensen doe dit nou aub niet.

Waar lokale politieke partijen tevergeefs de media opzoeken – soms voorzien van eigen onderzoeken en observaties – blijft de afvalproblematiek grotendeels hangen op een scherpe social media discussie en uitingen van onvrede. Bestuurlijk gezien juist, aangezien er weinig formele klachten over afvaldumping bekend zijn aan het juiste, politieke (gemeente)adres. Een actievere inzet met en door de gebiedscommissie zou wellicht meer inzicht kunnen geven.  In de vergadering van 13 oktober 2020 van de – voor de wijk Nesselande onzichtbare – gebiedscommissie (Prins Alexander) lijkt er aandacht te zijn voor de overvolle bakken.

Sensoren

Navraag door Nesselande.info met betrekking tot de beoogde sensoren in de ondergrondse afvalbakken heeft september 2020 nog geen duidelijk antwoord opgeleverd. Rotterdam.nl meldt in 2017:

Rotterdam is niet de eerste gemeente die vulgraadmeters in afvalcontainers plaatst, maar het aantal is wel uniek. Rotterdam is daarmee een voorbeeld voor meerdere Europese steden.

Het zeer zeker opmerkelijk dat de uitrol van de afvalbak-sensoren (die voor Rotterdam-Noord voor eind 2019 stond gepland) nog niet is aangekaart. Het zou een wezenlijke oplossing kunnen zijn voor het regelmatig voorzit van een diversiteit aan ondergrondse containers in Nesselande. Of het als experiment reeds in de wijk is gestart, is ook niet bekend.

De sensoren zouden tijdig kunnen melden wanneer de bakken vol zitten en daarmee een perfect oplossing voor onder andere de wijk Nesselande en de Roteb helpen aan efficiënte routes met tevens het terugdringen van Co2:

Door de sensoren op slimme plekken neer te zetten, kunnen we ‘zien’ welke plekken druk zijn en welke niet. We kunnen hier ook uit afleiden hoe mensen het park gebruiken. Waar ga je er in, en waar er uit? Met deze informatie kunnen we de inrichting van het park slimmer en beter maken. Maar we kunnen bijvoorbeeld ook activiteiten organiseren op momenten dat er toch al veel mensen aanwezig zijn, of juist niet.

Oproep voor 13 oktober 2020 online vergadering gebiedscommissie

Waar de – tot dusver anonieme – wijkcommissie Nesselande ook op dit gebied nog weinig proactie heeft laten zien, lijken de signalen tijdens de vergadering van 13 oktober te worden opgepikt. Bewoner Van Eerten roept dan ook andere bewoners van Nesselande op om formele klachten in te dienen en tijdens de online vergadering van 13 oktober 2020 20.00 uur actief mee te vergaderen (link: https://gebiedscommissies.notubiz.nl/vergadering/680930/DIGITALE%20vergadering%20-%20Gebiedscommissie%20Prins%20Alexander%2013-10-2020?fbclid=IwAR0y_jYpcQPD1-T2ohYuKinEQab4fMlQ6gwXG-E7h5ErHOqOrhu5X7P9XM8).

Daarom zou ik u ook willen vragen om deze klacht ook officieel in te dienen via:
Want helaas is het zo dat indien er geen officiële klachten geregistreerd zijn deze bij de VVD wethouder Wijbenga en de burgemeester, deze helaas ook niet bestaan.
Tijdens deze vergadering van 13 oktober 2020, die online live is te volgen, is de manager Stadsbeheer ook uitgenodigd en zal de vergadering gaan over onder andere afval(toerisme) en bomenbeheer.

DIGITALE vergadering – Gebiedscommissie Prins Alexander

  • Agenda
  • Datum 13-10-2020
  • Aanvang 20:00
  • Locatie Ommoord (onder voorbehoud)
  • 1 Opening
    2 Vaststellen agenda
    3 Inspreekrecht bewoners
    Als u wilt inspreken kunt u dit uiterlijk 13 oktober 2020 tot 12.00 uur per mail doorgeven via gebiedprinsalexander@rotterdam.nl. Dan ontvangt u een vergaderverzoek met een link waarmee u kunt deelnemen aan de vergadering.
    4 BewonersinitiatievenTer informatie
    5 Activiteitenkalender
    6 Ingekomen stukken
    Ter bespreking
    Ter besluitvorming
    7 Vaststellen conceptverslag d.d. 22 september 2020
    8 Rondvraag
    9 Sluiting

Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de wijkcomités, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Contact

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt het wijkcomité bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkcomité Nesselande, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair