HomeActiviteiten Nieuws Nesselande Reacties bewonersinitiatief Zevenhuizerplas ontwerp duurzame badplaats Nesseland #strand

[UPDATE] Reacties bewonersinitiatief Zevenhuizerplas ontwerp duurzame badplaats Nesseland #strand

Zwemmen in de plas.
Zwemmen in de plas.

Het bewonersinitiatief werkgroep Zevenhuizerplas, onderdeel van Stichting Wonio, presenteert het ontwerp voor een duurzaam buitenbad. Het betreft een ontwerp met een drijvende recreatiekade in het water, een peuterbad en een veilige kinderzone, in de Zevenhuizerplas. Dat kan energieneutraal en volledig ecologisch verantwoord. Je kunt dan van april tot en met oktober buiten zwemmen. De reactie van de inwoners van Nesselande zijn wisselend. 

Rotterdam, en de gemeente Zuidplas, beschikt met de Zevenhuizerplas over geweldig zwemwater, maar we kunnen er maar twee maanden zwemmen: in juli en augustus. Alleen dan is het water warm genoeg. Bovendien is het water eng diep, en is de plas niet gezellig. Daar willen we iets aan doen.
De gemeente heeft de plas ontworpen als recreatiestrand voor de hele stad. Werkgroep Zevenhuizerplas heeft met anderen nagedacht hoe je dat op een goede manier in kan vullen. We hebben ideeën opgehaald tijdens bewonersavonden en we hebben geld opgehaald via crowdfunding.   Dankzij de inbreng van al deze mensen zijn we tot het ontwerp Duurzame badplaats Nesselande  gekomen.  

Een duurzame badplaats. Hoe werkt het?

1. Een drijvende kade

We leggen een drijvende kade in een halve cirkel in de plas. In de cirkel kunnen kinderen veilig spelen: het is er maximaal 1.40 diep. Op de kade kun je wandelen, vissen of zonnebaden. Sloepen en surfers kunnen er aanleggen.

2. Zwembad en peuterbadje

In de kade komen twee verwarmde zwembaden: één voor volwassenen (50 m.) en één voor peuters (5 m. doorsnee). De baden laten water uit de plas in, dat je voortdurend kunt verversen. We verwarmen het water in de baden met hetzelfde principe als vloerverwarming.

Hoe verwarm je het zwemwater? 

In drijvende kade zijn zonnecollectoren verwerkt. Die collectoren verwarmen buizen met water, en die buizen verwarmen op hun beurt het water in het zwembad. Je voegt dus geen andere energie toe dan zonne-energie. De kade krijgt een betonnen loopdek.

3. Kabelbaan, zandknoei-installatie en duikplank

Vanaf de kade komt er een kabelbaan over het water, voor basisschool-kinderen. Voor kleuters maken we een water- en-zandknoei-installatie aan de rand van het zandstrand. Ook op de kade, maar gericht op de plas zetten we een duikplank, voor de middelbare school-jeugd.

Het wordt wel veel gezelliger in de wijk: mensen van allerlei leeftijden kunnen elkaar in de badplaats ontmoeten: vissers, surfers, zwemmers, ouders en kinderen.

Wat is de volgende stap?

De volgende stap is het bouwen van een prototype van de zonnecollector. In het prototype maken we het pierenbadje. Dan test je hoeveel energie er opgewekt wordt én hoeveel warmer het water wordt.
We zoeken partners om het prototype mee te ontwikkelen. Bijvoorbeeld een financiële partner of een fabrikant. 
Enkele reacties via onze Twitter, site en Instagram:
Naïef. Drijvende recreatiekade?
Rekening gehouden met de nwe woningen? Idee onrealistisch.
Zonde van het aanzicht, tenzij het gecombineerd wordt met het skipark van @beachclubproject7
Het ziet er wel heel tof uit! Helaas geen geldboom in de tuin
Is dit een grap? Nog even en er is geen plas meer over. Wat een onzin.
Ga óf in de plas zwemmen met een wetsuit aan, of ga gewoon naar het zwembad toe.. beetje overdreven dit.
Ziet er leuk uit maar het verpest wel ons uitzicht. Wij zijn dan ook niet blij met de eventuele locatie.

Complete waanzin. Laat de plas zoals hij is. Al jaren alleen maar overlast hier die bijna niet is te handhaven. Zorgt in mijn ogen alleen voor nog meer ellende. Maak eens een plan om de huidige opzet te handhaven.

Zonder extra toezicht en parkeergelegenheden zit niemand hier op te wachten. Als hier wel aan gedacht is, helemaal top

 –
Leuk
Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair