HomeActiviteiten Nieuws Nesselande Verbod voor ambtenaren; CEO onveilige Telegramgroepen gearresteerd

[UPDATE] Verbod voor ambtenaren; CEO onveilige Telegramgroepen gearresteerd

Telegramgroepen zijn niet veilig
Telegramgroepen zijn niet veilig helaas. Zo bewijst expertonderzoek wereldwijd.

Wie in Nesselande lid wil worden van de Buurtpreventie-app moet dat – anders dan in de rest van Rotterdam – helaas via het onveilige Russische Telegram doen. Wij hebben al eerder de buurtpreventie Nesselande gevraagd gebruikers te melden dat hun berichten in de groepen niet beschermd zijn en de risico’s op hacks en andere problemen flink toenemen. Opmerking hierbij is dat wij sinds de oprichting van de Buurtpreventie Nesselande door oud-politieagent Joost Kemmink wij de Buurtpreventie steunen, maar wel kritisch zijn op het gebruik van de onveilige chatapp Telegram anders dan de rest van Rotterdam die het toegankelijke WhatsApp gebruikt en buurtpreventie voorziet in praktische trainingen in het gebruik van WhatsApp voor een nog betere buurtpreventie-voorziening. 

Anno 2024 overweegt Telegram een vertrek uit de EU door de enorme kritiek en het niet willen houden aan EU-richtlijnen, zie artikel.


[UPDATE augustus-september 2024] 

Telegram staat in België onder toezicht, terwijl in Nederland een verbod wordt overwogen. De berichtenapp deelt zijn informatie niet zomaar, wat de vraag oproept of de ophef rond Telegram gerechtvaardigd is of overdreven.

Pavel Durov, de CEO en oprichter van chatdienst Telegram, erkent dat het door de explosieve stijging in gebruikersaantallen makkelijker is geworden voor criminelen om het platform te misbruiken. De topman belooft zaken op dit vlak te verbeteren.



Explosief

Volgens het bedrijf zelf heeft Telegram wereldwijd 950 miljoen actieve gebruikers per maand. Sinds 2020 is de populariteit van de app explosief gegroeid, met jaarlijks ongeveer honderd miljoen nieuwe gebruikers. Telegram werd lang gezien als een van de belangrijkste concurrenten van WhatsApp onder de berichtenapps.

Toch heeft Telegram niet bepaald een vlekkeloze reputatie. Het gemeentebestuur van Amsterdam besloot de app te verbieden op werktelefoons van ambtenaren. Ook in de Nederlandse politiek staat Telegram al geruime tijd onder druk. In Spanje probeerde de overheid de app al eens volledig te verbieden.

Rotterdam

Ook Rotterdam overweegt een verbod voor haar ambtenaren. Waar de gemeente Rotterdam zich volledig richt op WhatsAppgroepen voor buurtpreventies in de wijk, zijn de Telegramgroepen, zoals de Buurtpreventie Nesselande deze gebruikt, niet veilig. In dit artikel hebben wij aangegeven een continue update te blijven geven van ontwikkelingen rondom de onveilige Telegram-groepen.

Nu Telegramgroepen in toenemende mate voor cybercriminalteit en de verspreiding van fakenews worden ingezet als ook worden ingezet in het #oekraineconflict en #israelconflict, waarschuwen wij gebruikers op basis van expertadvies.

Ook eind 2023 nog geen beveiliging van Telegram-groepen
Ook eind 2023 nog geen beveiliging van Telegram-groepen, zo meldt Expressvpn.com oktober 2023

[UPDATE september 2021-2023 De gemeente Rotterdam focust volledig (qua beheer/beleid/workshops ed.) op de inzet van WhatsApp groepen, bron: Rotterdam.nl, oktober 2023, zie afbeelding] 

De gemeente Rotterdam ondersteunt WhatsApp als buurtpreventie-groep
De gemeente Rotterdam ondersteunt WhatsApp als buurtpreventie-groep

Rotterdam.nl: De gemeente ondersteunt de buurtpreventieteams, met materialen en trainingen. U kunt bijvoorbeeld een EHBO-training krijgen en training van een ex-politieman volgen. Zo kunt u als buurtpreventieteam nog beter voorbereid uw rondes lopen. De politie en toezichthouders ondersteunen de buurtpreventieteams bij hun rondes. Met een buurt-Whatsappgroep kunnen buurtbewoners elkaar informeren over verdachte situaties in de buurt. Zo is iedereen alert op wat er in de buurt gebeurt en wordt er samengewerkt aan een veilige buurt.

Gebruik

Waar ooit werd beweerd dat het Russische Telegram ‘veiliger’ zou zijn dan het gebruik van WhatsApp zijn anno 2021 – en in principe al sinds 2016 – de rollen omgedraaid. Experts waarschuwen voor het gebruik van Telegram(-groepen) en adviseren zelfs per direct te stoppen met het gebruik. Na diverse updates in 2023 zijn de groepen spijtig nog steeds niet beschermd.

De Buurtpreventie Nesselande beweert spijtig dat juist Telegram veiliger zou zijn dan bijvoorbeeld de WhatsApp-groepen die wereldwijd massaal als preventiegroepen dienen.

Gevaar
Gevaar

WhatsApp beschermt wel

WhatsApp heeft sinds 2016 al haar chats automatisch voorzien van een noodzakelijke end-to-end encryptie om berichten te beschermen. Telegram kent deze optie standaard niet en voor chatverkeer in Telegram-groepen bestaat deze veilige versleuteling in zijn geheel niet.

[UPDATE 1 maart 2022; reageerder “Henk” attendeert ons op site OneMoreThing.nl; deze heeft met onderzoek aangegeven dat juist Telegram-groepen worden ingezet voor criminele activiteiten en steeds meer een alternatief voor het darkweb vormt. Het is de reden dat de Amerikaanse overheid Apple heeft verzocht de app uit de store te halen] 

Cybercrime
Cybercrime

[UPDATE 25 februari 2022 Experts van de beveiligers van McAfee waarschuwen januari 2022 wederom voor het feit dat de chats in de Telegram-groepen niet zijn voorzien van een beschermde end-to-end encryptie, klik hier voor meer info

[UPDATE 10 januari 2022 – Telegram zou een hoofdkantoor in Berlijn hebben en de US, maar deze informatie (ook over cloud-serversopslag) is verhuld door de Russische makers; het Russische Telegram zou gewoon weer vanuit Sint-Petersburg, Rusland opereren] 

[UPDATE 27 december 2021 – Telegram heeft updates doorgevoerd, maar nog geen standaard veilige end-to-end encryptie van de groepschats]  

[UPDATE 20 september 2021 Het toonaangevende Mashable waarschuwt voor het onveilige Telegraam; Telegram kent vooral een groei onder cybercriminelen, klik hier voor meer info. In het verleden waren dergelijke datadumps grotendeels het domein van het zogenaamde “dark web”, een soort versie van het internet dat alleen toegankelijk is met speciale browsers en logins.] 

 

Hoor-en-wederom: Buurtpreventie Nesselande wil niet inhoudelijk antwoorden

De Buurtpreventie Nesselande – die wij met Nesselande.info (=Rotterdam-Nesselande.nl) vanaf start in 2014 hebben ondersteund in brede promotie – wil niets weten van een een ‘onveilig gebruik van Telegram groepen ‘, wat wij namens Nesselande.INFO betreuren aangezien wij van mening zijn dat het ook het voorkomen van cybercrime een vorm van preventie is. Waar de lokale buurtpreventie blijft beweren dat Telegram veiliger zou zijn dan andere oplossingen, beweren zij deze bevinding op basis van onderzoek te hebben gedaan.

 

Cybercrime met Telegram
Cybercrime met Telegram

Bij navraag naar het onderzoek waaruit op zijn minst zou blijken dat Telegram-groepen veilig zijn voor het gebruik door Nesselanders, krijgen wij geen onderzoek of bevindingen te zien, maar een verwijt dat deze vraag – die al vaker door bewoners uit de wijk is gesteld – een vorm van ‘smaad en laster’  zou zijn.

 

 

De Buurtpreventie gebruikt gevaarlijke Telegram-groepen
De Buurtpreventie gebruikt gevaarlijke Telegram-groepen

Deel I) Experts waarschuwen: Telegram is niet veilig

Waar de discussie rondom de nieuwe Algemene Voorwaarden van messenger WhatsApp wereldwijd het gebruik van veilige chatsystemen doet oplaaien, ligt het Russische Telegram (tot 2014 verbonden aan handlangers van het Kremlin) onder vuur gezien de misleiding dat het een veilig chatsysteem zou zijn. De praktijk staat haaks op deze bewering.

Diverse beveiligingexperts adviseren u per direct te stoppen met Telegram.

Waarom is Telegram onveilig en gevaarlijk?

Journalist Sebastian Meineck schrijft eind 2020 over diverse redenen waarom juist Telegram helemaal niet zo veilig is als dat zij zelf doen denken. Gebruikers worden overduidelijk misleidt. Het meest vitale punt, om per direct met Telegram te stoppen, is het feit dat de end-to-end encryptie – en dus bescherming van uw (groeps)chatgesprekken onderling – niet aan staat. Miljoenen gebruikers lopen het risico dat hun meldingen in inzichten worden misbruikt. Dit is nu juist die issue waarom ooit WhatsApp onder vuur lag. WhatsApp is inmiddels veiliger dan Telegram.

Vice.com legt begin 2021 uit dat de Telegram-gesprekken alleen 1op1- zijn versleuteld (dus niet bij groepen) als u de ‘geheime chatfunctie’ zelf inschakelt per contact. Als u echter een berichtje krijgt van iemand buiten de contactenlijst, met de vraag of die rode auto met laptop zichtbaar op de stoel van u is, dan is het gesprek niet afgeschermd, zelfs al heeft u de optie voor iedereen geactiveerd die u kent.

Groepsgesprekken en kanalen kennen het zelfde probleem:

Als je een groep of kanaal kunt vinden door een bepaald woord in de zoekmachine van de app in te typen, dan kan het zo onderschept worden.

En dan voor een de Telegram-appgroepen de meest relevante bevinding dat juist de groepen en kanalen niet veilig zijn:

Vice zegt: Telegramgroepen en -kanalen zijn best handig om grote groepen mensen te mobiliseren. Je kunt er honderdduizenden accounts op kwijt, op de cloud zit veel ruimte om video’s en audiobestanden te delen en gebruikers kunnen er enigszins anoniem blijven.

Daarom herinnert juist de oprichter ons er graag aan dat Telegram ook gebruikt wordt door activisten. Bijvoorbeeld tijdens protesten in Hongkong en Belarus. En door die protesten is Telegram doelwit van veel succesvolle hackpogingen om gegevens van gebruikers boven water te krijgen en over te dragen aan ge-interesseerde politieke stromingen. Er zijn online tutorials waarin uitgelegd wordt hoe je zonder enige voorkennis persoonlijke informatie uit Telegramgroepen en -kanalen kunt achterhalen. Verder in dit artikel meer over die ‘hack-tutorals’.

Er wordt meegekeken met uw berichten 

Vice.com schrijft – na gedegen speurwerk – dat Telegram berichtjes opslaat in zogeheten ‘cloud chats’, die volgens het bedrijf geanalyseerd kunnen worden door ‘geautomatiseerde algoritmes’. Dit zouden zij doen om phishing of spam te voorkomen. Uit onderzoek van de  Duitse collega’s van Vice – genaamd Motherboard – in 2018 bleek echter dat Duitse politie-agenten jarenlang stiekem hadden meegekeken in groepsberichten van Telegram.

Telegram geeft u als gebruiker een seintje ‘dat er een bekende’ ook Telegram is gaan gebruiken. Dit had bij velen een belletje moeten laten rinkelen dat uw gebruikers(meta)data wordt gebruikt voor deze persoonlijke melding. Platform Restore privacy zegt januari 2021:

De Privacy Policy van Telegram is al vaker onderwerp van gesprek geweest. Voor een applicatie die bekend staat om de veiligheid is voornamelijk sectie 5 een opvallende. Dat is namelijk het stukje dat zich richt op het verzamelen van persoonlijke gegevens. Wanneer jij deze accepteert.

Experts: ‘Het advies per direct met Telegram te stoppen’

Dat juist Buurtpreventie Beheerders beweren dat Telegram app veiliger zou zijn dan WhatApp is volgens ons onjuist en onzorgvuldig. Diverse landen blokkeren inmiddels het downloaden en gebruik van Telegram en ook Apple overweegt in 2021 de app uit de store te halen. Het is vooral Telegram zelf, die beweert dat het een veilig app is. Toonaangevende tech-sites, journalisten en onderzoekers adviseren het gebruik van Telegram direct te stoppen.

Na speurwerk, door internationale tech-journalisten, blijft dat anno 2021 de berichten standaard geen encryptie kennen; uw berichten worden dus niet afgeschermd en onleesbaar gemaakt voor derden. Deze encryptie-optie bestaat echter wel in Telegram, maar dient bewust ingesteld te worden middels een ‘secret chat’ mode. Een rondje langs gebruikers van de Buurtpreventie app-groepen in Nesselande geven het inzicht dat deze veilige modus bij hun niet bekend is. Beveiliger Kaspersky geeft januari 2021 aan dat ook die ‘secret chats’ op diverse platformen helemaal niet beschermd zijn:

Geheime chat zijn beschikbaar in de iOS-, Android- en macOS-apps van Telegram. De webversie en Windows-app ondersteunen geen geheime chats; die kunnen de veilige opslag van chats op het apparaat niet garanderen.

Telegram-extremisme: veel hackaanvallen

Androidworld.nl schrijft eind januari 2021 op basis van onderzoek van de The Washington Post dat Telegram en Signal nieuwe gebruikers verwelkomen omdat ze niet eens zijn met het nieuwe privacybeleid van WhatsApp. Beide apps zijn bekend door hun ooit vriendelijke kenmerken, maar nu komt Telegram onder vuur te liggen omdat juist deze apps issues kennen met privacy, dat meldt The Washington Post. Juist Telegram (het hoofdkantoor zit sinds 2014 in Dubai) kent nog een groot probleem; het feit dat Telegram voor extremisme wordt misbruikt, zorgt voor veel hackpogingen. Ook zijn er diverse instanties (per land) die bewust met uw chats meekijken.

De Amerikaanse non-profitorganisatie Coalition for a Safer Web roept dan ook Apple op om telegram te verwijderen uit zijn App Store. Telegram doet volgens de organisatie geen inspanningen om de strijd aan te gaan tegen gewelddadige en extremistische content op zijn platform. Daarom breekt de app de regels van de App Store en moet Apple actie ondernemen. Coalition for a Safer Web is alvast een rechtszaak begonnen tegen Apple en wil later ook zijn pijlen richten op de Google Play Store.

Zomer 2020 een bericht van Cisco dat Telegram slachtoffer was geworden van een zogenoemde cyberaanval. Hier werd een lek gebruikt om de gegevens van gebruikers buit te maken. De daders kregen toegang tot telefoonnummers, gebruikersnamen en overige gevoelige informatie.

Naar verluidt ging het om 900mb aan data dat vervolgens op het darknet opdook. Na onderzoek bleek dat de hackers, via de ingebouwde functie waarmee je contacten kunt delen, toegang kregen. Tussen 2019 en 2020 gebeurde dit soort dingen helaas vaker.

FBI.COM

De FBI waarschuwde op platform Gizmodo reeds in 2016 te stoppen met Telegram gezien het feit dat berichten niet standaard beschermd zijn en veel gebruikers het aanzetten van de bescherming niet kennen of niet kunnen instellen in de wir-war van onduidelijke settings op de app:

One major problem Telegram has is that it doesn’t use end-to-end encryption by default, something the FBI has advocated for. “There are many Telegram users who think they are communicating in an [end-to-end] encrypted way, when they’re not because they don’t realize that they have to turn on an additional setting,” Christopher Soghoian, Principal Technologist and Senior Policy Analyst at the American Civil Liberties Union, told Gizmodo. “Telegram has delivered everything that the government wants. Would I prefer that they used a method of encryption that followed industry best practices like WhatsApp and Signal? Certainly. But, if it’s not turned on by default, it doesn’t matter.”

Geen encryptie bij berichten op Telegram

Tot aan 2016-2017 was er bovendien totaal geen encryptie aanwezig bij Telegram, ook geen secret mode. Hackers hadden vrij spel en veel persoonlijke data en content is op het Darkweb geplaats. Ook gegevens en data – die in bijvoorbeeld Buurtpreventie Telegram-app groepen zijn gedeeld – lopen het risico gelekt te worden. Het toonaangevende Vice.com schrijft november 2020 over de onveiligheid van Telegram:

Telegram is een app met een rebels imago, die door 400 miljoen mensen wordt gebruikt. Oprichter Pavel Durov werd ooit gezien als de Russische Mark Zuckerberg, maar nadat handlangers van het Kremlin VKontakte hadden overgenomen, een ander sociaal platform dat hij had opgericht, ontvluchtte hij zijn geboorteland in 2014. Nu wordt Telegram vanuit Dubai gerund.

De groep-functie was op Telegram gratis, niet veiliger!

Wij hebben bij onderzoek achterhaald dat Telegram ooit door de Buurtpreventie Nesselande is gebruikt omdat hiermee [19 maart 2021: het woord ‘gratis’  is verwijderd] grote groepen aangemaakt konden worden. Bij WhatsApp was de groepsomvang in die periode beperkt en was die groepsfunctie deels een betaalde (zakelijke) dienst die welzeker extra beveiligingen kenden.
Ook de voordelen van Telegram – die de Buurtpreventie Nesselande benoemt op hun website en op de sociale media – zijn niet geheel duidelijk.

Bij bestudering van de uitingen van de Buurtpreventie Nesselande wordt nergens gewezen op het feit dat het standaard gebruik van Telegram onveilig is en vooral het gebruik en van groepen en kanalen een veiligheidsrisico kent.  [19 maart 2021: verwijderd uitleg ‘datalek’]. 

De onthulling komt uit een onderzoek uitgevoerd door Cyberint voor de Financial Times. Het cyberbeveiligingsbedrijf ontdekte dat hackers datalekken op Telegram verkopen en delen omdat het makkelijk te gebruiken is en verre van goed gemodereerd wordt.

Met een basis-IT kennis is in de FAQ van Telegram te lezen dat deze bescherming overduidelijk eerst aangezet moet worden (wat eventuele functies kan doen beperken). Daarbij dienen er voor het gebruik van groepen nog extra beveiligingsmaatregelen genomen te worden. International beveiliger Kaspersky zegt in het kort: de afwezigheid van end-to-end-encryptie betekent dat Telegram niet alleen toegang heeft tot metadata (naar wie u berichten hebt verzonden, wanneer, hoe vaak, enzovoorts), maar ook tot de inhoud van standaard chats zonder end-to-end-encryptie. 

Gemeente ondersteunt buurtpreventie middels WhatsApp

Feit is dat veel gemeenten in Nederland WhatsApp-buurtpreventie ondersteunen vanwege een duidelijke reden: WhatsApp chat en WhatsApp groepen gebruiken standaard end-to-end encryptie van uw berichten. Telegram doet dit [19 maart 2021 het woord ‘standaard’ toegevoegd] standaard niet.

Juist WhatsApp kent wereldwijd en op gemeentelijk niveau diverse apps en toepassingen die het de buurten makkelijk maakt, zoals de gemeente Rotterdam toelicht op www.rotterdam.nl/wonen-leven/buurtpreventie:

Ook kunt u zich aansluiten bij apps in de app-store in uw smartphone, zoals de Veiligebuurt-app. Dit is een app die per buurt een whatsappgroep aan heeft gemaakt. Als u de app download kunt u zien hoeveel bewoners in uw buurt hier gebruik van maken en kunt u hierbij aansluiten.

Onveilige groepen en hacken

Zoals aangegeven is de link tussen Telegram en extremistische groeperingen sterk. Dit heeft de noodzaak van backdoors en manieren van hacken noodzakelijk gemaakt voor bijvoorbeeld overheden, ZDnet en Vice.com zeggen hierover in 2020: Hongkongse software-ontwikkelaars hebben in 2019 demonstranten gewaarschuwd dat ze het platform maar beter niet konden gebruiken, omdat hun gegevens niet veilig zouden zijn. Er zijn zelfs online tutorials waarin uitgelegd wordt hoe je zonder enige voorkennis persoonlijke informatie uit Telegramgroepen en -kanalen kunt achterhalen – inclusief voor- en achternaam en chatberichten.

De eenvoudige manier van hacken en die genoemde tutorials zijn helaas heel eenvoudig op het web te vinden. Etische hacker Exploitbytes legt oktober 2020 uit hoe kinderlijk eenvoudig het is uw Telegram te hacken, met stappenplan:

To keep a close check on someone’s Telegram app and keep them safe and sound, the best way you can try out is using a Telegram hacker app like KidsGuard Pro. It can be used to hack Telegram conversations, including all the incoming, outgoing and even deleted messages. If you wish to see the current interactions on Telegram, you can take a remote screenshot on the target cell phone. Media files like photos saved from Telegram app can also be check. The best thing to use KidsGuard Pro is that every activity mentioned above can be done secretly without the target user knowing.

Voorbeeld huisregels Buurtpreventie
1. Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar.
2. Het lid van de groep woont in de wijk.
3. Spreek af welke straten er bij uw buurt horen.
4. WhatsApp is een burgerinitiatief.
De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt;
5. Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting:
S = Signaleer
A = Alarmeer 112 (geen spoed bel 0900-8844)
A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de
persoon. Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, maak
bijvoorbeeld een praatje met de persoon.
6. Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld
is! Voorkom een overvloed van 112 meldingen.
7. Let op het taalgebruik in de groep.
8. Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het
verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van
meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht
kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk,
het type en het kenteken.
9. Gebruik deze WhatsApp groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor
onderling contact/privéberichten.
10. Het niet houden aan de afspraken (kan) leiden tot verwijdering uit de groep.

 

 

Het CCV beschrijft het doel van de buurtpreventie als:

Het belangrijkste doel van buurtpreventieprojecten is dat bewoners een actieve bijdrage leveren aan de veiligheid en leefbaarheid van de buurt. Ook vergroot een buurtpreventieproject de veiligheidsbeleving. En het zorgt voor meer onderlinge verbondenheid tussen bewoners.

Buurtpreventie Nesselande kan slimmer + veiliger + positiever = meer betrokkenheid

Wij betreuren het zeer dat de Buurtpreventie Nesselande onze signalen negeert [UPDATE 19 maart 2021 een reactie van BP Nesselande] en haar “leden” oproept de onveiligheid van Telegram te negeren. Wij zien het als welkome preventieve maatregeel de bewoners van Nesselande een veilig en hedendaagse, veilige messenger-app voor te schotelen die ook voor meer sociale verbondenheid kan zorgen, zoals ook de gemeente Rotterdam deze voorschrijft en met de aanwezige Veiligebuurt-apps (klik voor info) die meer (digitale) mogelijkheden ter preventie biedt en op termijn aan bijvoorbeeld de omliggende gebieden, zoals Zuidplas, gekoppeld kan worden. 

Klik voor een uitleg hoe de berichten in Telegram te versleutelen(=beschermen).

U hoort van ons. Houd de updates op deze pagina in de gaten!

Bronnen: Gemeente Rotterdam 2020-2021, Vice.com november 2020-januari 2021, torguard.net, gebruikers Buurtpreventie Nesselande 2014-2021, Research Restore privacy(.com), Kaspersky Team januari 2021, Washington Post 2019-2021.


 

[UPDATE] 

Dat dit artikel reacties losmaakt, was ons duidelijk. Het artikel is opgesteld met gedegen onderbouwing en bronvermelding. De inventarisatie onder Telegram groepapp-gebruikers heeft zo een vier maanden gekost. Wij beantwoorden hieronder in algemene beantwoordingen reacties en opmerkingen die wij ontvangen hebben. Ons verzoek het artikel daadwerkelijk te lezen, eventueel bronnen te checken en eventueel het door ons geboden stappenplan door te lopen en dan pas te reageren. Dank voor uw welgemeende reactie! 

[17 maart 2021 rond 16.30 uur]

Opmerking: “Het artikel is een aanval op de Buurtpreventie Nesselande”

Onze reactie: “Dat is onjuist. Wij hebben de buurtpreventie vanaf oprichting gepromoot. De Buurtpreventie Nesselande is volgens ons niet volledig in informeren van hun “leden”/ de gebruikers van de Telegram-app die door hun wordt voorgeschreven. Wij zijn van mening dat wij gebruikers hiervan op de hoogte moeten stellen nadat wereldwijd gerenommeerde onderzoekers begin 2021 hiervoor hebben gewaarschuwd. Wij bieden constructief een stappenplan om het berichtenverkeer in Telegram beter te schermen, klik hier.”

[17 maart 2021 rond 19.00 uur]

Opmerking: “Het is een aanval op het goede werk van de buurtpreventie”

Onze reactie: “Het is een kritisch artikel, maar wel gebaseerd op feiten, betrouwbare onderzoeken, actuele inzichten (bij deel I) en het feit dat de gemeente Rotterdam buurtpreventie als WhatsApp Buurtpreventie voorschrijft en WhatsApp-toepassingen waar volgens ons de bewoners in Nesselande veel aan hebben. Het kan de kwaliteit en effectiviteit van de Buurtpreventie Nesselande doen verbetren. Deel II van dit artikel is inderdaad verwoord als “mening” en eigen inzicht op basis van inzicht en reacties van Nesselande-gebruikers die terug gaat tot 2013/2014 de start van Buurtpreventie Nesselande.” 

[17 maart 2021 rond 20.30 uur]

Opmerking: “Het artikel is een “persoonlijke vete”.” 

Onze reactie: Dat is onjuist. Die conclusie is eenvoudig te trekken aangezien inderdaad een door de wijk lopende Nesselande medewerkster van dit platform door de coördinator van de Buurtpreventie Nesselande met foto en video in de Buurtpreventie Groepen is geplaats met als toevoeging “verdacht” en een verzoek direct 112 te bellen. Na deze ernstige dwaling en inbreuk in de privacy en overtreding van de AVG – reeds in algehele bewoordingen benoemd in een artikel in 2020 – zijn wij inderdaad gedurerende een periode van vier maanden gaan onderzoeken of dit vaker is voorkomen en voorkomt.” 

[17 maart 2021 rond 20.30 uur]

Opmerking: Buurtpreventie Nesselande reageert niet inhoudelijk, maar meldt op hun Facebook: Het artikel is een “persoonlijke vete”. 

Onze reactie: Onjuist. Allereerst zijn wij met Nesselande.info natuurlijk geen buurtpreventie en kennen ook die ambitie niet, ondanks het feit dat de wijk Nesselande veel baat heeft bij die door de gemeente Rotterdam geadviseerde WhatsApp-buurtpreventie oplossingen. Wij zijn het eerste en grootste platfom van Nesslande en omgeving en worden door promotie die wij hebben gedaan sinds 2013 om lid te worden van de Buurtpreventie Nesselande (zie bijvoorbeeld de uiting hieronder) ook aangesproken op het gedrag en de omgang van de buurtpreventie met haar “leden”. Vanuit die optiek vinden wij het professioneel de actieve “leden” van de Buurtpreventie app Nesselande te informeren.

[17 maart 2021 rond 22.00 uur]

Opmerking: Nesselande.info heeft een vete met de oprichter van de website van de buurtpreventie Nesselande die ook een nieuwssite is begonnen op Facebook. 

Onze reactie: Ook dat verwijt is onjuist. Wij zijn op de hoogte dat er vele jaren onze oprichting een Facebook-nieuwspagina is gelanceerd die openbaar eigen Buurtpreventie Nesselande content deelt maar betreurenswaardig ook een podium biedt voor Facebook fake-accounts en racistisch discussies aangaande het strand Nesselande. Deze discussie dragen aantoonbaar aan aan een onjuiste beeldvorming van de wijk wakkeren een onveilig gevoel aan (=strijdig met het hoofddoel van een buurtpreventie). Er is veel verwarring bij Nesselanders die denken dat die Facebook-nieuwspagina gelinkt is aan ons nieuwsportal en betreuren ook deze dwaling. Wij nemen om eerder genoemde redenen openlijk afstand van hun aanpak en de content en discussies die de Buurtpreventie Nesselande daar faciliteert. Het feit dan andere social media initiatieven als ook veel landelijke media onze berichten overnemen, is de bevestiging van een gedegen en interessant platform. 

[18 maart 2021 rond 8.00 uur]

Opmerking: “Ik heb hier een staatje waarin staat dat juist Telegram veiliger is dan WhatsApp.” 

Onze reactie: De visuele graphic die ons is geappt hebben wij bekeken en dit betreft een oude vergelijk in de periode van ruim zes geleden dat inderdaad Telegram veiliger leek en WhatsApp nog een standaar encryptie had end-to-end.

[18 maart 2021 rond 10.15 uur]

Opmerking: Het artikel is negatief naar Auke en zijn team. 

Onze reactie: Wij zijn nogmaals niet negatief naar het verschijnsel Buurtpreventie of leden van het team; wij zijn wel kritisch naar het nalaten van de juiste communicatie aangaande het veilig gebruik van Telegram als ook het in het artikel aangehaald onzurgvuldig handelen van de Buurtpreventie Nesselande.    

Wij zien inderdaad – op onder andere deze openbare nieuwssite gelinkt aan de buurtpreventie Nesselande – weinig terug van de doelstellingen die Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft opgesteld voor buurtpreventies in Nederland; zoals het continu geven van een gevoel van veiligheid geven in de buurt/wijk, een positieve instelling tonen, voor sociale verbondenheid zorgen en binding tussen de bewoners. Wij nemen als Nesselande.info inderdaad afstand van alle buurtpreventie-gerelateerd acties om hyperig een gevallen politieke partij in stelling te brengen die vervolgens via de sociale media de wijk Nesselande, bezoekers en gemeentediensten negatief in beeld brengt voor eigen politieke gewin. Wij op eigent itel geleidelijk een link leggen tussen de leegstand aan de winkelboulevard en de negatieve beeldvorming van het gebied strand-winkelboulevard waar inderdaad ook de nieuwsgerelateerde uitingen van de buurtpreventie Nesselande veelvuldig aan bijdraagt,  indien u twijfelt hier een voorbeeld van die negatieve beeldvorming, met link.

Het nepnieuws valt meer media op.
Het nepnieuws valt meer media op.

[18 maart 2021 23.00 uur] Updates verplaatst onder het artikel. In het artikel verwezen naar een ‘ hoor en wederhoor ‘ in de redactionele aanpak. Aanpassing afbeelding.

[19 maart 2021 11.00 uur] Aanpassing titel: Telegram(groepen) beschermen hun berichten niet standaard! #datalek #simpel_hackbaar 

[19 maart 2021 13.00 uur] Op verzoek van Buurtpreventie Nesselande hebben wij de term #datalek verwijderd. 

Poging hoor-en-wederhoor.
Poging hoor-en-wederhoor.

 

[20-21 mei 2021] We krijgen geen inhoudelijk antwoord waarom in Nesselande de  Telegram-groepen worden gebruikt en niet de WhatsApp-groepen die landelijk worden ingezet en door de gemeente Rotterdam worden ondersteund met op WhatsApp gerichte workshops.  De bewerking dat de privacy bij WhatsApp niet is geborgd en dus WhatsApp onveiliger zou zijn, is niet juist. 

 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair