Campagnebeloftes van Leefbaar Rotterdam aangaande minder criminaliteit plus een beter veiligheidsgevoel, een uitbreiding van aanbod van goedkopere woningen, beter luisteren naar bewoners via o.a. wijkraden en meer. Stuk voor stuk raakt de Rotterdam bedrogen in de dagelijkse werkelijkheid:
- Naar wijkraden wordt nauwelijks geluisterd, zie deze noodkreet. Boven de kritiek dat link tussen wijkraden en bewoners niet altijd gezond en open is, zie dit artikel.
- Het gevoel van veiligheid heeft in Nesselande een vrije val naar beneden gekregen conform het actuele wijkprofiel Rotterdam, zie artikel.
- De belofte van Van Schaik van Leefbaar Rotterdam geen volkstuinen op te offeren voor bouw, kon ook meteen de prullenbak in, zie artikel.
- On top of it all bevestigt Coenradie van Leefbaar Rotterdam dat met hun in het college Rotterdam een stuk onveiliger is geworden (maar wel meer geld uitgeeft).
- In Nesselande worden de beloftes om de verkeersproblemen aan de boulevard aan te pakken niet nagekomen, anders dan een hek om een stuk groen op de Kosboulevard naast de basisschool die als “waterbed parkeerplek moeten dienen”. Detail is dat er niemand op het hekterrein heeft geparkeerd.
- Goedkope woningen? Leefbaar Rotterdam heeft ingestemd met 150% verhoging van sociale bouwgrond in Rotterdam wat de bouw van betaalbare woningen belemmert. Leefbaar Rotterdam geeft vooral akkoord op dure midden/duur hoog segment woningen in Rotterdam, zoals in de hoge torens in het centrum aanwezig. Het was Bruin van Leefbaar Rotterdam die na een studiereis concludeerde dat bouwgrond juist goedkoper moest worden binnen de gemeente, even later stemde haar partij voor een extreme verhoging van de grond wat het bouwen weinig aantrekkelijk maakt voor ontwikkelaars, zie artikel.
Juni 2023 tweet oud-Leefbaar Rotterdam leider Bart van Drunen dat hij vragen zou stellen over de toenemende verkeersdrukte in Prins Alexander; spijtig is die vraagstelling nooit werkelijkheid geworden toen Van Drunen is afgezet als leider.
Focus op verkeersproblemen centrum
Het college in Rotterdam erkent eindelijk dat er een duidelijke afname van capaciteit is op het wegennet van Rotterdam. Dit is de eerste keer dat het stadsbestuur dit openlijk bevestigt, na de controversiële wijziging op het Maastunneltracé, waarbij slechts één rijstrook beschikbaar is op de Pleinweg en ’s Gravendijkwal, terwijl er voorheen twee waren. Hierbij is het pijnlijk te constateren dat de buitenwijken, zoals Prins Alexander, buiten beeld zijn waar het gaat om verkeersdoorvoer en structurele vertragingen.
Desondanks besluit het stadsbestuur bij verkeersopstoppingen zoals die van afgelopen zaterdag niet om terug te keren naar de oude situatie op de Pleinweg en ’s Gravendijkwal. In plaats daarvan beperken de verkeersexperts van Karremans zich tot het niet openen van de Erasmusbrug voor scheepvaart. Bovendien wordt vrachtverkeer via dynamische reisinformatiepanelen zoveel mogelijk naar de Erasmusbrug geleid om hoogtemeldingen op het Maastunneltracé te verminderen.
De afsluiting van de Beneluxtunnel veroorzaakte afgelopen zaterdag aanzienlijke vertragingen op de Rotterdamse ringweg, met gemiddeld 45 minuten vertraging en uitschieters van meer dan een uur.
De staat van het asfalt in de Beneluxtunnel is zo slecht dat het dringend vervangen moet worden. Deze werkzaamheden overlappen ongelukkig met werkzaamheden op de kruispunten ’s Gravendijkwal – Rochussenstraat en bij ’s Gravendijkwal-Middelandstraat.
Maart 2024 zal de Beneluxtunnel meerdere malen gesloten zijn, ZOALS IN DE richting van Brielle en Bergen op Zoom.
Het idee om het aantal rijstroken te verminderen op de Pleinweg en ’s Gravendijkwal was afkomstig van GroenLinks in 2018. Binnen het huidige stadsbestuur is alleen Leefbaar Rotterdam tegen deze verkeerssituatie, terwijl de Jongeren Ouderen Unie (voorheen 50Plus) vanuit de oppositie er schande van spreekt, vooral omdat het Erasmus MC, het Ikaziaziekenhuis en Rijndam tijdens spitsuren onbereikbaar zijn.