HomeNesselande INFO nieuwsHet Vijfde Dorp gaat heten 'Cortelande'

Het Vijfde Dorp gaat heten ‘Cortelande’

'Extra treinstation Zuidplas-Vijfde Dorp lijkt haalbaar'
‘Extra treinstation Zuidplas-Vijfde Dorp lijkt haalbaar’

 

Het Vijfde Dorp is nog in afwachting van een aantal juridische procedure voors te kunnen starten, de naam staat al vast. Burgemeester Han Weber van Zuidplas onthulde oktober 2024 de nieuwe naam op de locatie waar een informatiecentrum komt over de nieuwbouw in het poldergebied. Voor de keuze van de naam is een wedstrijd gehouden onder Zuidplassers.

Cortelande kreeg de meeste stemmen nog voor de andere twee, Groenerijk en Waterweide. Daarbij was de naam ‘Waterweide’ er onpasselijke gezien de nationale kritiek dat het Vijfde Dorp te laag gebouwd zou gaan worden.

De naam Cortelande, die verwijst naar de historische benaming van de polder (Cortlandt), ontving bijna 1000 stemmen. Een lokale historische vereniging had zich ingezet voor deze naam. Volgens hen stond er vroeger een grenspaal in het gebied, bekend als de ‘pael van Cortelande’, die de dorpsgrenzen markeerde.

 

Hoewel de gemeenteraad in mei het bestemmingsplan goedkeurde, hebben 22 partijen, waaronder Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard, beroep aangetekend bij de Raad van State. Het hoogheemraadschap uitte zorgen over de “onvoldoende aandacht voor een goede en veilige waterhuishouding” en de toekomstige impact van klimaatverandering in het plan. De zaak wordt naar verwachting pas in 2025 behandeld.

 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair