Robert Boevé kende wij ooit als voetballer van VV Nieuwerkerk, maar kennen wij nu als mede-eigenaar van Vivre Productions, het full- service evenementenbureau uit Rotterdam dat onder andere verantwoordelijk is voor het festival CuliNESSE. CuliNESSE is het culinaire festival dat elke zomer de wijk Rotterdam-Nesselande opvrolijkt.
Wat was in het kort ooit de aanleiding om met CuliNESSE te beginnen?
Ongeveer dertien jaar geleden zijn wij evenementenbureau Vivre Productions gestart. We zijn begonnen met de organisatie van personeelsfeesten, teamuitjes, jubilea etc. Dat ging al snel heel goed, maar daar kwam ook snel een einde aan. Wij kwamen toen in de economische crisis terecht. Aangezien we het organiseren wilden blijven doen, dachten wij we gaan wat opzetten waarin we niet afhankelijk zijn van anderen, wat helemaal van onszelf is. In die periode waren de culinaire evenementen in opkomst. De wijk Nesselande was nieuw, er gebeurde nog niet veel. Laten we daar wat mee gaan doen. Mijn compagnon Brendo Festen en ik zijn daar opgegroeid. Wij kwamen in de zomer vaak aan de plas. Wij houden van het culinaire we wij wilden dat combineren met goede muziek, geen achtergrondmuziek, maar goede en bekende artiesten in combinatie met een prachtige locatie en goede restaurants uit de regio. En daar is het plan van CuliNESSE ontstaan. Met dat plan onder onze arm zijn we een jaar lang de boer op gegaan om de gemeente, diverse ondernemers, restauranthouders en betrokkenen enthousiast te maken voor dit evenement. Zo is CuliNESSE geboren.
Wat is de speciale band die jullie hebben met de wijk Nesselande en CuliNESSE jullie heeft gebracht?
Brendo en ik zijn beide opgegroeid in Nieuwerkerk en kwamen in onze jeugd vaak aan de mooie Zevenhuizerplas. De wijk Nesselande is voor ons erg belangrijk. Het is letterlijk de bakermat van ons eerste kindje: CuliNESSE. De ambassadeurs van CuliNESSE komen uit deze wijk; het festival is ontstaan voor en door de wijk. Dat is uniek en de kracht geweest van het evenement.
In 2019 is CuliNESSE verhuisd naar de eventlocatie aan het Oeverpark in Nesselande, tevens is het festival een stuk groter geworden; welke learnings heeft de uitvergroting jullie gegeven?
Teveel om op te noemen; vanaf het eerste jaar – in 2011 – leren we elk jaar zoveel. In het volgende jaar pak je dan zoveel dingen aan van de learnings uit het jaar ervoor, maar loop je altijd weer tegen andere zaken aan. Deze tien jaar zijn een groot leerproces geweest hoe we elk jaar weer kunnen zorgen voor de ultieme belevenis.
In 2019 moesten wij noodgedwongen uitwijken naar een andere locatie. Aangezien het nieuwe strandstuk – waar het gehele CuliNESSE in de eerste jaren uit bestond – te smal en te klein was, waren we genoodzaakt verder te kijken en hebben we het evenemententerrein erbij betrokken. Voor ons gevoel werd het zo een echt festival, waarin je op heel veel plekken verschillende dingen kon beleven. Mochten we dit jaar een CuliNESSE mogen vieren, dan zullen we CuliNESSE weer wat compacter gaan inrichten aan het Oeverpark en Oerverpad.
2020 was ook voor jullie een jaar dat COVID-19 roet in het eten heeft gegooid; hoe hebben jullie als eventorganisatie het jaar beleefd?
Heel moeilijk. Je kan niet doen wat je wilt doen en alles wat je hebt opgebouwd glipt uit je handen. Je probeert in te spelen op wat er wel mag door middel van coronaproof- en online events te organiseren. Helaas is dit niet wat je wilt doen, toch hebben we dat gedaan.
Jullie hebben een keur aan (Nederlandse) topartiesten op het podium gehad; wat was het meest opvallende optreden/artiest?
Elk jaar is weer speciaal hoor en dat is geen politiek correct antwoord. We maken vanaf het eerste jaar CuliNESSE – voor ons gevoel – elk jaar een stap qua programmering. In jaar drie hadden we bijvoorbeeld Alain Clark en dat was toen heel uniek voor ons. Dat we die konden boeken, ongelofelijk! Zo ging dat elk jaar door. Wat waren we blij dat Nick&Simon wilden komen en wat dacht je van Nielson, Van Dik Hout, DI-RECT en BLOF. De jubileumeditie is daarom voor ons echt een bijzondere. Dan komen vele artiesten terug, die speciaal voor ons waren op het moment dat we ze boekten. Dan ook nog in combinatie met elke dag een nieuwe act als Anouk, Andre Hazes en Krezip.
Zelf zien we overigens niet zoveel van de optredens hoor. Zijn we druk met coördineren en organiseren gedurende de dag zelf; als je dan op de achtergrond een band als DI-RECT, Kensington of K’Choice hoort instarten, geeft dat wel een kick!!
Hoe kijken jullie naar events in Nesselande nu de wijk zo goed als ‘klaar is’ en de behoefte aan uitgaan en events bij de opgroeiende jeugd groter is dan ooit?
Nou volgens mij zijn ze nog veel van plan de komende jaren in Nesselande met de komst van een hotel, een sportcomplex, sociale woning-voorzieningen etc. Het wordt behoorlijk vol gebouwd. We zien inderdaad steeds meer jeugd op CuliNESSE. Daar proberen we op in te spelen qua programmering en activiteiten. Zo is er in samenwerking met buurtwerk een chill-plek ingericht voor de jeugd.
In 2021 staat het 10-jarig bestaan op het programma; wat kunnen wij verwachten tijdens deze tiende editie?
Qua culinaire line-up mogen we weer goede en mooie restaurants uit de regio verwachten. Wat hier wel mooi is om te vermelden is dat we in de eerste jaren van CuliNESSE moesten knokken om restaurants op het festival te krijgen en we nu een wachtlijst hebben. Qua muziekprogrammering zal deze tiende editie een trip ‘down memory lane’ worden met veel artiesten die in de afgelopen tien jaar al eerder op het CuliNESSE podium stonden.
Wat zouden jullie ooit nog willen doen met het festival CuliNESSE; welke artiest zouden jullie naar Rotterdam-Nesselande willen halen?
Dat zijn er genoeg hoor. We hebben weleens gezegd als we Coldplay kunnen boeken dan is onze ultieme wens qua muziekprogrammering behaald en stoppen we ermee!
Bovenal blijft het doel elk jaar weer, dat we van een afstand toekijken en de bezoekers, zowel jong- als oud, en de crew het leuk ziet hebben en plezier maakt met elkaar.
-/-
Interviewer ^PP