Leefbaar Rotterdam hing net voor de lokale verkiezingen van 2018 heel de wijk Nesselande vol met poster gevuld met lokale beloften. In 2021 is de lange (voor)campagne voor spannende lokale verkiezingen, die in 2022 gaan plaatsvinden, begonnen. Ook voor het Rotterdamse ‘Leefbaar’ dat het zichzelf steeds moeilijker maakt. Het openlijk aanvallen op de sociale media zou weleens die bal kunnen zijn die hard terugkaatst. Wij maken ons hyperlokaal zorgen over het structureel negeren van Nesselanders en hun echte issues. De lokale verkiezingen komen eraan dus de partijen stellen zich zichtbaar op; heeft Nesselande baat bij podiumpolitiek en framing?
Ondanks de vele ingezonden briefjes aan de raad – soms gevuld met discutabele content aangeleverd door lokale buurtpreventie – en het openlijk druk maken door bewoner Simons over een plantenbak aan de boulevard van Nesselande – die enkele centimeters te breed zou zijn -, is er maar weinig oog voor de echte issues in de wijk Nesselande. Denk aan de parkeerproblemen, de filedruk in en rondom Nesselande, de gevaarlijke situaties aan de Laan van Avant-Garde, fiets- en brommeroverlast Maltaplein, de leegstand en de harde wind winkelboulevard Nesselande, de flinke afname van de (subj.) veiligheidsindex in Nesselande (hier besteden wij binnenkort meer aandacht aan), het gebrek aan binding in de wijk, een in de wijk onzichtbare buurtpreventie, de enorme impact van de bouw van een compleet dorp naast Nesselande, het structureel negatief framen van de wijk Nesselande en de trage metro naar het centrum van Rotterdam die maar nauwelijks een alternatief is voor de auto.
[UPDATE 22 mei 2021 reactie naar aanleiding van ons artikel van raadslid PVV Rotterdam over het ‘monddood maken’]
Afvalsuccesje?
Mei 2021 een klein succesje, nadat Nesselande.info/.net reeds 18 jaar (!) het afvaltoerisme benoemt in de wijk Nesselande, wordt er nu vermoedelijk ook op de zondag afval opgehaald in Nesselande. Cynisch gezegd zou dit op die zelfde zondagavond (een populaire afvaltoerisme dag, red.) veel afval uit de omgeving gedumpt kunnen worden zonder dat we dit doorhebben. Ook zouden er meer boetes uitgedeeld gaan worden. De kans is aanwezig dat de piek van 30-40% meer afval in coronatijd welzeker afvlakt na de coronaperiode en organisch zo veel gaat oplossen.
[UPDATE 1 juni 2021]
Duikend in het Nesselande.info archief blijkt dat de afvalbakken al jaren ook op zondag worden geleegd.
De boetes die uitgedeeld gaan worden aan afvaldumpers moeten het afvaltoerisme terugdringen. Hierbij vergeten we dat handhaving ook nog boetes moet uitdelen voor het lachgasverbruik, ventverbod, rij- en trekverbod strand, fietsen op voetpaden, brommeren op voetpaden, het afval aan de Kosboulevard, fietsen op het Maltaplein, brommeren op het Maltaplein, illegale steps, ordehandhaving strand Nesselande en meer. In de tussentijd een sensatiezucht op de sociale media dat politie en handhaving hun werk niet (goed) zouden doen.
Wij vragen ons hard af of dit niet effectiever kan in een mondig en actie Nesselande?
Leefbaar negeert een proactief en assertief Nesselande bij een vlucht in vormdiscussies
In de praktijk zouden die afvaldumpers weleens – onbewust – veel bewoners van de eigen wijk Nesselande kunnen zijn. Het was nog niet opgevallen dat ook Nesselanders rondrijden, lopen, fietsen met volle zakken op zoek naar een afvalbak. Daarbij worden volle bakken immers voorzien van zakken afval naast de bak. Het idee is fantastisch, in de praktijk zijn dumpers maar lastig op te sporen, ook als het gehele plantsoen bezaaid ligt, zoals in dit artikel wordt geduid.
De door de bewoners geopperde optie om een pasje voor Nesselanders in te stellen voor afvalleging, lijkt genegeerd te worden. Ook het in Nesselande gebruiken van bijvoorbeeld blauwe zakken zou toerisme in kaart kunnen brengen. Ook onze directe, open vraag op Twitter aan leefbaar om eens te onderzoeken hoe het nu met die afvalsensoren (die signaal geven bij een bijna volle bak) zit in de ondergrondse bakken in Nesselande, krijgt geen aandacht.
Jammer.
Wij hebben inmiddels zelf contact met de gemeente hierover.
Ook de open discussie om de lokale buurtpreventie @Nesselande op hun regelmatige wijkroute structureel volle afvalbak-locaties in beeld te brengen, lijkt geen ‘low hanging fruit’-oplossing voor leefbaar en krijgt geen aandacht. Was het niet Leefbaar Rotterdam die ooit de buurtpreventies als effectief middel installeerde? Had Waterwijk de vlonders niet gewoon kunnen behouden als daar wat vaker de buurtpreventie zijn ronde had gedaan?
Ook een open verzoek op de sociale media aan ‘leefbaar’ om zich eens druk te maken over de komst van het Vijfde Dorp en daarmee 8.000 woningen en in potentie 16.000 extra afvaltoeristen vergezeld van structurele fileproblemen voor de Nesselanders, krijgt geen reactie of aandacht. Net als de gevaarlijke verkeersituaties aan de Laan van Avant-Garde waar trouwens wel de lokale VVD iets over wilde zeggen. Het wijkcomité heeft dit reeds opgepakt met bewoners. Als wij de raadsvergadering volgen, gaat er veel tijd verloren aan vormdiscussies, briefjes en ongenuanceerde boosheid die een regelmatig podium in de media moeten geven.
Foute start
Het is niet de start waar Nesselander Robert Simons – die mei 2021 nog als terugkerend lijsttrekker is voorgedragen aan de Algemene Ledenvergadering – op had gehoopt. Wat velen niet weten, is dat Simons in 2017 zijn voorzitterschap neerlegde na twijfels over zijn dubbelfunctie, zie artikel. Hij was in die functie in 2015 begonnen. Een cultuurverandering in de partij in aanloop naar 2022 zou logisch zijn; kijken wij naar de ongelukkige start van Simons, dan lijkt de partij terug bij af.
Veel verlies voor leefbaar
Enerzijds is de charismatisch trekker Eerdmans van het lokale toneel verdwenen na een reeks van interne schandalen die een rode draad van racistisch bejegingen kent die haaks staan op de maatschappelijk tendens en tijdgeest. Bovenal is leefbaar diverse ervaren leden kwijtgeraakt aan de landelijke ambities van Code Oranje, en is ook de huidige partijvoorzitter, Ronald Buijt, sinds kort in dienst bij JA21 van Joost Eerdmans. Zoals bekend zit leefbaar in de oppositie ondanks een flinke overwinning in 2018. Spijtig wilde niemand regeren met de partij. De partijbelofte sprak welzeker aan in 010:
Leefbaar Rotterdam is de enige partij die er alleen is voor Rotterdam en de Rotterdammers.
Spreektijd afgenomen
Leefbaar Rotterdam is mei 2021 wederom boos. Ze zijn boos dat de partij vermoedelijk spreektijd moet inleveren tijdens commissie- en raadsvergaderingen. Er tekent zich een meerderheid af voor een nieuwe verdeling, waarbij de kleine fracties langer aan het woord mogen komen. Leefbaar, de grotere partij in de raad, moet veel tijd inleveren. Opvallend is de repliek die 50Plus geeft in een verklaring:
Leefbaar maakt de spreektijd bijna nooit op, terwijl de kleine partijen te weinig tijd hebben.
Dat leefbaar hun spreektijd niet kan opmaken, verbaast ons zeer. In het indirect en direct aanspreken van de partijleden (deels woonachtig in Prins-Alexander) en onderdeel van het elftal-raadsfractie team, kennen wij in Nesselande een lange lijst van issues die conform de belofte van deze partij periodiek ingediend zouden kunnen worden tijdens commissie- en raadsvergaderingen. Het gaat hier om issues de verder gaan dan de ideale breedte van een plantenbak en social-media-gemeentje-pesten op een op- en afrit, maar daadwerkelijk belangen van stemmers zouden moet vertegenwoordigen. De vormdiscussies lijken prioriteit te hebben en… weer een briefje:
Openlijke fittie met PVV en het lekken door leefbaar
En dan is het vrijdag 21 mei 2021. Het podium dat ook leefbaar gebruikt om openlijk gemeente, raadsleden, de raad als geheel, wethouders en andere sleutelfiguren aan te vallen, keert zich tegen de Rotterdamse partij. Een fittie van bedroevend niveau duikt op in menig opgewonden timelime. Waar Twitter jaren geleden ‘leuk was’ omdat je anoniem, als trol en direct iedereen kon aanvallen, kent het anno 2021 geen geloofwaardig podium meer. Met name het strakke en strenge beleid van Twitter weert onpasselijke discussies, trollen en anderen die ongezien hun mening willen uiten verscholen achter zomaar een nepaccount. De discussies, het aanvallen en ongezouten meningen keren zich tegen de fractie van Leefbaar Rotterdam en brengt het tot openbare fitties met beschuldigingen die de geloofwaardigheid van de partij flink raken, zie afbeelding boven. Als dit zelfs een openbare fittie blijkt te zijn met een bijna gelijkgestemde partij, dan oogt de gekozen richting wat stuurloos en wordt een coalitievorming in 2022 weer een grote uitdaging.
Nesselande als podium-aan-de-plas voor vormpolitiek
De spreektijd-discussie krijgt nu de aandacht, de wijk Nesselande – die in Rotterdam op afstand de meeste open wijksite content kent aangevuld met een zeer energieke social media bevolking als ook de woonplek is van diverse leefbaar leden – lijkt het podium voor vormpolitiek. Waar sites en social media platformen tot in details aangeven waar de politieke aandacht naar zou kunnen mogen gaan – en waar bewoners echt mee zijn geholpen -, overheerst het eigen podium van vormpolitiek en terugkerende ‘boosheid’.
Op Nesselande.info hebben wij reeds de lokale buurtpreventie aangesproken op het gebruik van overduidelijk framing-content dat met een subtiele edit van een opstootje dat door politie-handhaving snel onder controle was, een beeld moest geven van een structureel ‘relstrand’. Na het blootleggen van een groot aantal fakeaccounts in de opvolgende, zeer racistische discussie op een zelfbenoemd ‘nieuwsgroep’ op Facebook, zijn nepaccounts en reacties verwijderd. Spijtig was ook de maker van deze video lid van leefbaar en vragen wij ons wederom af hoe hiermee de wijk Nesselande wordt geholpen. Daarbij wordt er ook nog eens een onjuist beeld geschetst dat de politie en handhaving hun werk niet goed zouden doen en reageert de zichtbare wijkagent Lems regelmatig dat ook hij zich niet kan vinden in het beeld dat wordt gevormd van een zonnig strand Nesselande.
Zo kende wij in mei 2021 nog een video-aan-de-plas van leefbaar waarin zij de camera’s aan/op het strand claimen.
Een cameraatje op gebied richting strand Noord vermoedelijk vol goede bedoelingen, anders dan de potentiële content voor lokale campagnes. Waarom geen cameraatje op een beruchte afvalbergplek in Nesselande om echt het afvaltoerisme in beeld te brengen?
In de praktijk had de politie reeds camera’s (link) op het strand sinds 2019 gericht op de looproute metro Nesselande, het Maltaplein en ook een 360 graden camera op het hoek bij het skatepark richting Kosboulevard. En dat zijn nu precies de plekken die ook door de jaren heen de aandacht nodig hebben in de zomer.
Zo ook het geval in 2021 aangaande de Common Green – het deels bebouwen van het prak naast De Kristal en achter de boulevard – waar wij op basis van dossierkennis met feiten over hebben gecommuniceerd. Daar werd een beeld gecreëerd dat het willen behouden van een groot stuk groen als park een ‘linkse hobby zou zijn’ om bewoning en/of koopwoningen tegen te houden. In werkelijkheid lag er reeds sinds 1998 een bestemmingsplan en hebben veel omwonenden de wens ge-uit het gebied graag als groen park te willen behouden. Het was de partij ook ontgaan dat er ooit 900 woningen waren gepland. De toegankelijk PVDD in Rotterdam reageert wel op bewonersvragen en heeft zich met succes sterk gemaakt voor het behoud van zoveel mogelijk groen.
Om uw partij leefbaar te houden, zijn geen woorden maar echte daden nodig.