Rotterdam kent een woningnood. Dat is overduidelijk. Ook voor de Nesselanders is het lastig een betaalbare woning in Rotterdam te vinden na scheiding of voor de eigen kinderen. Wie net na 2000 als veertiger een woning in Nesselande heeft gekocht, zou weleens met zachte drang zijn woning uit moeten om plaats te maken voor woningzoekenden. “De woningen zijn te groot voor ouderen..”, zo meent de olijke Bruin van Leefbaar Rotterdam in het raadsdebat maart 2024. Op 14 maart 2024 is een gespannen Woonvisie besproken die de woningnood in Rotterdam nu en in de toekomst zou moeten oplossen. Met de jaarlijkse bouw van bijna 4000 (sociale) woningen, blijft de gemeenteraad op 39% van de vraag naar woningen zitten en neemt het gat tussen vraag en aanbod groter.
Vooral de argumenten van Bruin van Leefbaar Rotterdam lijken maar weinig bij te dragen aan de wooncrisis.
De redactie van de collega’s van PrinsAlexander.INFO keken wederom de debatten en vergaderingen mee aangaande de wooncrisis waarbij blijkt dat het goedgekeurd plan geen oplossing biedt; de vraag blijkt stijgen en Rotterdam gaat relatief minder bijbouwen. Bovendien zorgt de verhoging van de bouwgrondprijs – goedgekeurd door Leefbaar Rotterdam – voor grote problemen om het bouwen rendabel te krijgen.
In een clownesk optreden haalt Bruin van Leefbaar Rotterdam afgelopen colleges door elkaar, raadsleden en wethouders. Ook was ze niet op de hoogte hoeveel woningen er worden gebouwd in Rotterdam. Ook meende zij dat in 2016 dat een wethouder van GroenLinks verantwoordelijk was voor het inzetten van minder betaalbare bouw in Rotterdam. Zowel GroenLinks en SP corrigeerden Bruin op meerdere punten, zoals dit punt dat dit een wethouder van Leefbaar Rotterdam betrof (Schneider, red.). Op de vragen waarom Leefbaar Rotterdam de uitbreiding van de bouw in Rotterdam moeilijk maakt door de bouwgrond met 150% duurder te maken, had Bruin geen antwoord. Pikant detail was het feit dat Bruin in 2023 nog een goedbetaalde reis naar het buitenland heeft gemaakt om met de conclusie terug te komen dat je juist die sociale bouwgrond moet verlagen om meer bouw mogelijk te maken, ook voor de gemeente zelf.
Al eerder blunderde Bruin van Leefbaar Rotterdam met een “voorstel” in de raad om de grond in Zuidplas op te komen voor een Nesselande-Oost bebouwing. Zij doelde op grond die – bleek later – al jaren eerder was gekocht door de gemeente Zuidplas om daar het Vijfde Dorp op te bouwen, zie artikel. Nieuwsportaal Gouwijssel wist Leefbaar Rotterdam nog even op de pijnlijke feiten te wijzen, zie artikel.
Pijnlijk debat
In een pijnlijk debat waar er werd gesmeten net cijfers en getallenm maar zwak is gekeken naar een juist “match” op de woningmarkt, gleed onder andere VVD’er Erik Verweij uit die meent dat juist een marktwerking met investeerders helpt de woningcrisis op te lossen. Waar Verweij meerdere malen is gecorrigeerd op de noodzaak dat juist in Nederland een harde regulering van de markt nodig is om te voorkomen dat malifide investeerders puur voor de winst woningen opkopen en “verkameren” in dure huur, lijkt de oplossing van de woningcrisis nog ver weg in Rotterdam.
‘Leefbaar Rotterdam oogt stuurloos’
Bijzonder was het inspreken van een warrige Bruin van Leefbaar Rotterdam. Warrig omdat Bruin zich vooral wilde afzetten tegen vroegere wethouders die voor de huidige woningcrisis hebben gezorgd en bouw hebben tegenhouden. Dat dit haar eigen Leefbaar Rotterdam wethouder Schneider bleek te zijn in 2016, zorgde voor een hilarische stemming bij de rest van de raad.
Dat haar eigen wethouder Buijt (uit Prins Alexander) verantwoordelijk is voor een huidig dramatisch daklozenbeleid waarbij het aantal (economische) daklozen per maand toeneemt, was Bruin van Leefbaar Rotterdam tevens ontschoten.
Net als het feit dat in 2016 de aanzet is gegeven dat een achterstallige bouw van betaalbare woningen in Rotterdam door tevens haar eigen wethouder Schneijder.
Haar aanpak?
Een vitaal onderdeel van haar voorstel namens Leefbaar Rotterdam is het uit de woning jagen van ouderen; die zouden nu te ruim wonen, die moeten elders kleiner gaan wonen om plaats te maken voor woningzoekenden.
Terugkijken van het debat van 14/3/2024 kan hier.
Al eerdere heeft Van Schaik – ondanks een belofte dit niet doen in campagnetijd – de Volkstuinen in Prins Alexander afpakt van vooral ouderen om plaats te maken voor dure woningen en een verhuizing van sportvelden, zie artikel.
De gemeenteraad heeft:
- Besloten tot vestiging van voorkeursrecht op een perceel gelegen in de Tweebosbuurt.
- de grondexploitatie ‘Robbenoordplein’ vastgesteld.
- het bestemmingsplan ‘Hoogspanningsstation Amaliahaven 380 kV’ vastgesteld.
- besloten tot een aanvraag voor de bijdrageregeling Ontplofbare oorlogsresten 2023.
- besloten tot wegonttrekking van:
A. een gedeelte van de Pieter van Vollenhovenweg;
B. een gedeelte van de Theemsweg;
C. een gedeelte van de Kesterenstraat. - besloten tot de herziening van de interne regelgeving rechtmatigheidsverantwoording per 2023:
a. Kadernota accountantscontrole en rechtmatigheidsverantwoording rekening 2023 en volgende;
b. Herziening van de Controleverordening 2023;
c. Tweede herziening van de Verordening Financiën Rotterdam 2021.
d. Lijst van relevante wet- en regelgeving ten behoeve van de rechtmatigheidsverantwoording. - de zienswijze inzake de wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond vastgesteld.
- de zienswijze inzake de wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling GGD Rijnmond vastgesteld.
De gemeenteraad heeft de Woonvisie ‘Een Koers tot 2024’ vastgesteld. Ook heeft de gemeenteraad het rapport van de Rekenkamer Rotterdam ‘Huizen in de regio’, alsmede de conclusies en aanbevelingen uit dit rapport overgenomen. Hierbij zijn de volgende amendementen en moties aangenomen:
- Steun voor woningeigenaren bij het isoleren van woningen
- Doorstroming moet geen hogere woonlasten betekenen
- Help ouderen naar passende woonruimte in hun wijk en buurt
- Houdt voorraad sociale huurwoningen op peil
- Laat zien wat je verkoopt aan sociaal vastgoed
- Eerst zelfbewoning en dan misschien beleggers
- Meer gevelbehoud & optoppen
- Handen uit de mouwen, tijd om te gaan bouwen!
- (Woning)nood, vergeet het laaghangend fruit niet
- Meer ruimte
- Geen bed, geen business
- Voorkom ruimtelijke segregatie en te hoge woonlasten door te stoppen met Passend Toewijzen
- Luister ook naar de zwijgende meerderheid
- Help de corporaties van de vennootschapsbelasting af
- Wonen is meer dan een dak boven je hoofd
- Meedoen of afhaken
- Campagne meldt huur intimidatie en woningmarktdiscriminatie
- Dringende uitbreiding woningsplitsing in heel Rotterdam
- Afschaffen van de kostendelersnorm voor mensen die een AOW ontvangen!
De gemeenteraad heeft de nota ‘Dierenwelzijn 2023-2026’ vastgesteld en hierbij de volgende moties aangenomen:
- De bewoner helpt een handje mee
- Blub blub, ding dong (Visdeurbel)
- Dieren zijn geen straatentertainment
- Laatste rustplaats ook voor Rotterdamse huisdieren
- Handhaaf voederverbod voor meer genot
- Verzeker je dier, van kat tot konijn tot terriër
- Gespreid betalen bij de dierenarts
- Veilig op (de) weg
- Behoud goede waterkwaliteit met de meerkoetpaal
^MM
Via PrinsAlexander.INFO 3/2024