Vind je de WOZ-waarde van je woning te hoog? Dan kun je altijd nog bezwaar maken. In 2024 werd dat gedaan voor ruim 51.000 Zuid-Hollandse woningen, ruim de helft minder dan een jaar eerder. Toen werd nog voor meer dan 118.000 Zuid-Hollandse woningen bezwaar gemaakt tegen de vastgestelde WOZ-waarde. Dit blijkt uit onderzoek, gebaseerd op cijfers van de Waarderingskamer. Vooral in Zoetermeer en Wassenaar nam het aantal bezwaren vorig jaar opvallend sterk af.
“De WOZ-waarde van je woning bepaalt hoeveel belasting je betaalt aan de gemeente, maar wordt ook gebruikt voor je inkomstenbelasting. Is de WOZ-waarde te hoog ingeschat? Dan betaal je mogelijk onnodig veel, bijvoorbeeld aan onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing en het eigenwoningforfait,” zegt Lankreijer, expert hypotheken. Ze voegt hieraan toe: “Het kan dus lonen om bezwaar te maken. Dat kan gratis binnen zes weken na de beschikking.”
Sterkste daling bezwaren in Zoetermeer
In 2024 maakten veel minder Zuid-Hollandse woningeigenaren bezwaar tegen hun WOZ-waarde. Vooral in Zoetermeer was er een sterke afname (-83,7%), maar ook in Wassenaar (-71,6%) en Krimpenerwaard (-68,1%) dienden aanzienlijk minder mensen bezwaar in.
“De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Het kan dus schrikken zijn als de aanslag in de bus valt. Je kunt direct bij de gemeente bezwaar maken. Maar er zijn ook commerciële bureaus die het gratis voor je doen. Als het bezwaar gegrond wordt verklaard, dan krijgen zij hiervoor een vergoeding van de gemeente”, legt Independer hypotheekexpert Lankreijer uit.
Koplopers bezwaar maken
Vorig jaar werd voor 3,1% van de woningen in Zuid-Holland bezwaar gemaakt tegen hun WOZ-waarde, al verschilt het percentage bezwaarmakers sterk op lokaal niveau. Zo gaat het in de gemeente Hillegom zelfs om 6,6% van de woningen. Ook in Zuidplas betwisten veel mensen de WOZ-waarde. Zuid-Hollandse gemeenten waar het vaakst bezwaar wordt aangetekend:
- Hillegom: 6,6% van de woningen
- Zuidplas: 6,2% van de woningen
- Gorinchem: 5% van de woningen
- Albrandswaard: 4,8% van de woningen
- Papendrecht: 4,8% van de woningen
- Hendrik-Ido-Ambacht: 4,8% van de woningen
- Katwijk: 4,8% van de woningen
- Zoeterwoude: 4,5% van de woningen
- Voorne aan Zee: 4,5% van de woningen
- Dordrecht: 4,3% van de woningen
In de gemeenten Maassluis (1,6%) en Rotterdam (1,8%) werd vorig jaar juist het minst vaak WOZ-bezwaar gemaakt. “Een hogere WOZ hoeft ook niet alleen nadelig te zijn. Je kunt namelijk in aanmerking komen voor een lagere rente als de WOZ hoger is dan de huidige hypotheekwaarde van het huis. Dit geldt overigens niet bij NHG, want daarvoor geldt al de laagste rente’, aldus Independer hypotheekexpert Marga Lankreijer-Kos.