HomeNesselande INFO nieuwsNieuws Nesselande 'Afval en Nesselande; is dit het dieptepunt?'

[COLUMN] ‘Afval en Nesselande; is dit het dieptepunt?’

Meerdere social media kanalen spreken van ‘afvaltoerisme’. Een lokale politieke partij zou zelfs in 2020 in Nesselande en Prinsenland onderzoek hebben gedaan en hebben geconstateerd dat het afvaltoerisme is en daarom de ondergrondse containers te snel vol zitten. Feit is dat het stukje Rotterdam-Noord/Oost aan de Zevenhuizerplas omgeven is door gemeenten die een afvalpas hanteren voor hun bewoners. Of zij verantwoordelijk zijn voor overvolle afvalbakken? Dan maar een eigen afvalpas in de wijk Nesselande? Zelfs de milieuparken in Rotterdam doen regelmatig postcode-checks opdat iedereen in zijn eigen zone afval deponeert. 

Als het Vijfde Dorp met de ambitie van 8000 nieuwe woningen daadwerkelijk wordt gebouwd, komen er nog eens 20.000 buren bij die allen moeten betalen voor het deponeren van hun afval. Cynisch genoeg kent Zuidplas een milieupark op een steenworp van Nesselande. Kijken we nog een keer naar dat wat speelt in de schitterende wijk Nesselande, dan zien we dat we in de breedte een uitdaging kennen op gebied van infrastructurele capaciteit.

Deponeren of dumping

Op die eerdere genoemde social media kanalen zijn ‘dumpingen’ geconstateerd bij onder andere de Shell aan de Brandingdijk, Maltaplein en op hoeken van de diverse zijstraten aan de laan. De plek net naast de bushalte, en tegenover de Shell, is een populaire plek om daar als niet-Nesselanders je afval kwijt te kunnen. Letterlijk. Je rijdt daar even Nesselande in, maakt een scherpe bocht, zet de auto met rotzooi op het stukje gras naast de eenzame afvalcontainer en je dumpt daar alles wat je kwijt wilt. Een camera zou op de die plek – ook om de vernielingen van de bushaltes tegen te gaan – een welkome oplossing kunnen zijn. Feit is dat wij in Nesselande soms meer te maken hebben met Zuidplas, dan het soms verre Rotterdam gelegen aan de heropende Coolsingel. Zo was de wijk Nesselande ooit gevangen tussen het paaltje op de Wollefoppenweg en het dichtgooien van de Dorpsstraat bij de buren in Zevenhuizen om aan beide kanten ‘sluipverkeer’ vanuit Nesselande te blokkeren. Het was echter geen sluipverkeer, het waren bewoners die vanuit hun wijk een weg probeerden te vinden naar werk. Ook toen was het de gekke ligging van de Rotterdamse wijk Nesselande die als uithoek unieke uitdagingen met zich meebracht op bestuurlijk niveau. Inmiddels zijn we een turborotonde, het einde van een metrolijn, een verbouwde Hoofdweg en een smalle N219 verder. Ook waren we toen nog maar met 5000, anno 2021 tikt Nesselande de ruim 15.000 inwoners aan. 

Afvalberg en een berg excuses

Het was de vrijdag 9 april 2021 dat politie Rotterdam-Oost (en -Ijssel) en handhavers de bewoners omgeving Maltaplein aanspraken over het verkeerd plaatsen van hun eigen afval bij de vermoedelijk afvalstraat, zijkant Albert Heijn-Maltaplein. Dat deze afvalstraat een welkome verbreding verdient als lokale, diverse afval-dumpplek, mag duidelijk zijn. Wat net zo duidelijk moet zijn is dat wij bewoners ook een verantwoordelijkheid dragen onze eigen afval netjes kwijt te raken.   

En dan die maandag 12 april 2021.

Het begint met sneeuw, wat regen en dan plots de zon. Er staan wat GFT – of papierbakken – klaar omgeving Laan van Avant-Garde. Wat opvalt is een letterlijk dump ergens in een zijstraat van deze snelle laan. Een afvalberg dat een deel van zijn zooi de sloot ingewaaid ziet worden. Voetgangers stappen met verbazing over het verspreid afval. Het is een onsmakelijk schouwspel dat niet in Nesselande thuishoort. Het oogt als een berg troep dat klaarligt voor het Rotterdams Grofvuil, maar zou ook het gevolg kunnen zijn van nieuwe afvalmentaliteit in de wijk. Het is – net als de diverse, open vliko-bakken in de wijk – een aantrekkelijke plek geworden om dan ook massaal even langsrijdend je eigen zooi te dumpen. Bij het nogmaals langsrijden is de genoemde afvalberg dan ook aangegroeid met een diversiteit aan extra zooi. In de avond is imiddels het gehele stuk groen op de hoek voorzien van.. zooi. De kartonnen dozen hadden 50 meter verder in de containers gedeponeerd kunnen worden, de afvalzakken (puinzakken met bouwafval), hadden in de normale containers gekund op enkele meters afstand en aan de grote stenen te zien, was dit geen grofvuil-afspraak aanbod. Is het afvaltoerisme of zijn wij Nesselanders toerist in onze eigen strandwijk aan de plas? Is het kleine wijkje Nesselande van ‘ons kent ons’ verworden tot een gewone Rotterdamse wijk met weinig Opzoomer en steeds minder sociale controle en dus vooral de noodzaak tot nog meer handhaving? 

Feit is dat we ons wellicht minder bezig moeten gaan houden met onjuiste, op sensatie beluste (media)berichten over het bijvoorbeeld niets weten van een deels bebouwing van het Common Green park (met liggend bestemmingsplan uit 1998), maar daadwerkelijk toekomstgericht moeten gaan nadenken. Wellicht wel meer gaan nadenken over de overbelasting van diverse voorzieningen en (verkeers)infrastructuur die wellicht voor het toekomstige Nesselande voor een berg aan knelpunten gaan zorgen. Misschien moeten wij het met geknipte video’s op Facebook framen van het strand Nesselande eens gaan inruilen voor een focus op issues die onze woonbeleving 365 dagen per jaar beïnvloeden.  

^PP

 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair