HomeActiviteiten Nieuws NesselandePreventieakkoord: XerxesDZB stapsgewijs rookvrij

Preventieakkoord: XerxesDZB stapsgewijs rookvrij

XerxesDZB uit Zevenkamp, met veel spelers uit Nesselande
XerxesDZB uit Zevenkamp, met veel spelers uit Nesselande

Uiterlijk in het jaar 2025 zijn alle sportverenigingen en sportevenementen rookvrij. Dat is de ambitie die NOC*NSF en de sportbonden met het ministerie van VWS vastlegden in het Nationaal Preventieakkoord. 

Voor de buitenruimte geldt (nog) geen wettelijk verbod, maar wel is er door een overgrote hoeveelheid inwoners van Nederland (ook rokers!) de wens geuit dat sportterreinen rookvrij moeten worden, te beginnen met sportterreinen waar ook kinderen sporten. Bij het recente bezoek van de gemeente Rotterdam aan XerxesDZB uit Zevenkamp werd de voorzitter Ronald Broeders geïnterviewd over dit onderwerp. Lees hier het interview!

We hopen op ieders medewerking om stapsgewijs naar een rookvrij Sportpark te groeien. Niet alles in Nederland heeft een wettelijk verbod nodig om te veranderen. Gezond verstand en verantwoordelijkheidsgevoel zijn vaak voldoende. Bij de Algemene Ledenvergadering eind november zullen we dit onderwerp ook agenderen. 

De omslag is voor XerxesDZB ook niet in één keer te maken, ze hebben ook nog even tot 2025. De komende weken zullen we via bordjes en tegels op ons sporterrein zichtbaar maken dat ze willen doorgroeien naar een rookvrij sportpark. Niet als gebod, maar wel als aanmoediging. Je moet het als voorbeeld gevende bezoeker/ouder/trainer immers niet willen dat er gerookt wordt in het zicht van kinderen. Ook zullen ze bezien of ze  een “uit-het-zicht” plek kunnen creëren waar wel gerookt mag worden.

Overigens willen ze als gemeente/vereniging ook best helpen om van het roken af te komen door daar een programma voor in huis te halen. 

Uiteraard sluit XerxesDZB graag aan bij deze ambitie, die sterk ondersteund wordt vanuit de gemeente Rotterdam. Een recent bezoek van een aantal gemeenteambtenaren onderstreept dit nog eens. Wettelijk is het zoals bekend al geruime tijd verboden om binnenshuis (clubhuis, kleedkamers) te roken. Minder bekend is dat dit ook geldt voor e-sigaretten. 

Dankzij de beweging Rookvrije Generatie is al meer dan 60 procent van de sportverenigingen rookvrij. Dat blijkt uit het Mulier onderzoek ‘De gezondere sportomgeving in 2022’ en uit de Verenigingsmonitor van NOC*NSFDe vraag om rookvrije sportomgevingen wordt benadrukt door onderzoek in opdracht van de Rookvrije Generatie (2022) waaruit blijkt dat 87% van de Nederlanders voorstander is van volledig rookvrije buitensportterreinen waar kinderen sporten.   

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair