‘We baseren ons bezwaar op de tegenstrijdigheid met het oorspronkelijke bestemmingsplan’, zegt Karl Volf van de Stichting Opvangtehuis Nesselande Nee! Samen met Edwin Beuk en een veertigtal bewoners uit Nesselande, die de stichting steunen heeft hij mondeling en schriftelijk geprotesteerd tegen de bouwplannen voor de maatschappelijke opvang voor ex-daklozen. De deelgemeente Prins Alexander en Rotterdam willen aan de Wollefoppenweg appartementen bouwen, waar vijftien voormalig daklozen een dak boven het hoofd krijgen. Om de bouwvergunning te kunnen afgeven moet de deelgemeente eerst het bestemmingsplan nader uitwerken. De stichting heeft nu zienswijzen ingediend, die de komst onmogelijk moeten maken. Formele bezwaren kunnen volgens de deelgemeente pas later worden ingediend.
“Zo’n opvangtehuis heeft niets met wonen te maken,” vindt Volf. “Toen wij vier jaar geleden ons huis in Haag en Park kochten was er nog geen enkele sprake van een daklozenopvang. En dat verwacht je toch ook niet in zo’n nieuwbouwwijk. Ik ben er juist gaan wonen, omdat het een kindvriendelijke wijk zou zijn. Zoals het gegaan is, noem ik achterbaks. De bewoners hebben destijds geen bewuste keuze kunnen maken.”
Advocaat mr. Theo Roest, die de belangen van de stichting behartigt, denkt een sterke zaak tegen de gemeente in handen te hebben. “De discussie is of de opvang binnen het bestemmingsplan past. Volgens ons kun je niet spreken van een woonbestemming als je het Leger des Heils de bewoners laat begeleiden. Ik ga ervan uit dat de opvang in Nesselande er niet komt,” zegt Roest stellig.
Hij wijst op de uitspraken van de Raad van State op bezwaren tegen een opvang elders in het land. “Als ze aankondigen dat er het eerste half jaar begeleiding is, blijkt er sprake van begeleid wonen en niet van zelfstandig wonen. En dat kan niet volgens het bestemmingsplan.”
Roest heeft kritiek op de klankbordgroep. “Dat is een farce. Ze maken er afspraken voor als er overlast komt. Maar mijn achterban wil juist dat er geen overlast komt. En mocht de opvang er toch komen, maakt de gemeente een hele grote fout. Er komt dan een gigantische schadeclaim.”
Bron: AD.nl, 8/2008