
Warm zomerweer kan heerlijk zijn. Vooral in strandwijk Nesselande. Maar als de temperatuur lang boven de 25°C blijft, is het voor velen te warm. U kunt dan gezondheidsklachten krijgen door de hitte.
Hieronder zie je hoe je de klachten herkent en wat je moet doen als je klachten hebt. Tips van de GGD:
Hoe herkent u oververhitting?
- vermoeidheid
- concentratieverlies
- hoofdpijn
- duizeligheid
- spierpijn
- opgezwollen enkels
- jeukende blaasjes
Hoe herkent u hitte-uitputting?
- flauwvallen
- kramp
- snelle hartslag
- hevig zweten
- een bleke huid
Wat doe je?
Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel je lichaam: neem een koude douche of bedek met natte doeken. Als de klachten niet minder worden, waarschuw dan een arts.
Drink voldoende water, thee of koffie, ook als je geen dorst hebt. Doe rustig aan. Een voetenbad kan helpen tegen oververhitting en opgezwollen enkels. Neem contact op met de huisarts als de klachten erger worden.
Sporten of organiseert u een sportactiviteit?
Soms is het te warm om te sporten. Sporten in de hitte kan gevaarlijk zijn. Vanaf 30 graden is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Boven die temperatuur kunt u klachten krijgen als u veel gaat bewegen.
Een goede nachtrust tijdens hitte
In je slaapkamer is het vaak erg warm. Zeker als je slaapkamer onder een plat dak ligt. Daardoor slaap je slecht en kun je uitgeput raken. Zo zorg je dat je toch goed kunt slapen:
- Laat de ramen van je slaapkamer overdag dicht en gebruik de zonwering of sluit de gordijnen.
- Zodra het buiten koeler is dan binnen, doe je de ramen open. Last van muggen ‘s nachts? Gebruik horren of een klamboe.
- Lukt het niet om op deze manier je slaapkamer koel te houden? Kijk dan of je in een ruimte kunt slapen die koeler is dan je slaapkamer.
- Leg, in plaats van een dekbed, lakens op je bed. Slaap bloot of in een dun hemd van een luchtige stof, bijvoorbeeld katoen.
- Drink voor het slapen gaan nog een glaasje water, je verliest ’s nachts veel vocht.
- Wordt het in je huis echt te warm om te kunnen slapen? Bedenk dan of je een ventilator of een airconditioning wilt kopen.
Bron: GGD leefomgeving