HomeActiviteiten Nieuws NesselandeVIDEO-impressie 'twee-deling' en transitie van CuliNESSE 2019 op strand Nesselande #after

VIDEO-impressie ’twee-deling’ en transitie van CuliNESSE 2019 op strand Nesselande #after

Drie dagen is de strand-wijk Rotterdam-Nesselande in de ban van een uitgegroeid festival CuliNESSE met twee gezichten. Het festival is van het Noorderstrand richting de Kosboulevard verplaatst en sluit jaarlijks de zomervakantie muzikaal af. Na een stroeve start in de verkoop – want hoe gaat de nieuwe locatie eruit zien en is de sfeer nog wel ‘des Nesselanders’ en kan ik het combineren met een late zomervakantie? – een wederom zo goed als uitverkochte editie met meer dan tienduizend bezoekers per dag. Een deel van de wijk en bekende parkeergelegenheden zijn afgesloten en/of niet toegankelijk.

 

Het is het festival dat vooral goede, Rotterdamse horeca naar het strandje aan de plas haalt en voor een welkome intieme sfeer-aan-de-plas heeft gezorgd waar bewoners zich veilig voelen. Het was met het gezin drie dagen genieten aan het strand Nesselande, met een wijntje, ondergaande zon, strand en op loopafstand van de eigen woning. In 2019 lijken de grote bands vooral publiek van buiten de wijk aan te trekken en krijgt het festival meerdere gezichten.

Met twee ingangen lijkt CuliNESSE die twee gezichten bewust te creëren; je heb het relatief intieme en culinaire deel direct aan het strand gelegen. Wederom aldaar drijvende eet- en drinktenten om het strand deels open te houden voor de toestroom van bezoekers. Een gedeelte dat direct vanuit de woonwijk en het strand toegankelijk is en grenst aan het deel dat is vrijgemaakt voor de Zomerkinderweek.

Het gedeelte (zie foto boven dit artikel) verdient thematisch een betere programmering van het ‘kleine podium’ waarbij niet altijd duidelijk was welke muziek – en publiek – te verwachten. Het lijkt het gedeelte waar gezinnen en kids letterlijk hun plek vinden en de sfeer zich kenmerkt van het festival dat ooit de sfeer uit de wijk Nesselande weerspiegelt. Het ‘nieuwe deel’ – gelegen aan de Kosboulevard en het Oeverpark net achter de sportvelden en populaire ski-baan -, lijkt voor het rockend publiek te zijn weggelegd. Het is publiek dat steeds meer van buiten de wijk komt. Met respect voor de omwonenden en lokale sportverenigingen die drie dagen gratis live concerten konden meegenieten, maar ook de sportlocatie voor even kwijt zijn.

Het contrast is groot en de verbinding tussen beide delen is letterlijk nog niet subtiel gelegd. De groteske rockoptredens lijken op de open vlakte het gezellige strandgedeelte te overspoelen. Letterlijk.

 

Strand- en veldfestival

Met een traditioneel veld-festival sfeertje op een grote vlakte, toont de plek aan het Oeverpark aan dat het geschikt is voor relatief grote optredens met groot publiek. Het is een ambitie die al eerder door de gemeente is uitgesproken om jongeren uit de stad naar het Oeverpark te krijgen voor festivals. Het door smalle ingangen moeten murwen, het schuiven langs drukke kassa’s als ook het net voor de ingang van het ‘nieuwe deel’ moeten mixen met een grote toestroom van publiek aan de aangrenzende ingang, maakt de publiek-logistiek nog tot een uitdaging. Daarnaast is tijdens de piekuren een loopje van de strand-ingang naar het veldconcert al snel een half uur, wat het intieme overzichtelijke karakter van de vroegere edities een andere beleving geeft. Ook de ophoging tussen de sportvelden en het fiets- en looppad aan de Kosboulevard, verdienen in de toekomst een veilige en handige oplossing. Van strand, houten planken, gaat het over naar beton, ijzeren platen, stenen en hard asfalt. Vervolgens belanden wij op het nog groene gras. Waarom geen sport en voetbalclinics met bekende Rotterdamse voetballers in de aanwezige kooi of populaire skatebaan? Waarom geen plattegrond uitdelen bij de kassa? Waarom niet de bezoeker voorzien van bandjes en stempels om als bewoner makkelijker in en uit te kunnen? Waarom niet de medewerkers bij de ingang voorzien van betere informatie over het festival en locatieduiding? Waarom geen betere planning van top-acties, anders dan ‘net na werktijd’? Waarom geen betere oplossing voor het snel ‘vastlopen’ van de wc’s?

CuliNESSE dag 1 is voor BLØF op een onwennige locatie

Dag 1 was de donderdag en was het hoofdpodium vooral bestemd voor BLØF. Op het opvallend vroege tijdstip van 17.30 uur was het nog dringen bij de ingang en helaas voor een deel ook te lang wachten bij de erg drukke ingang tegenover de metro. Een leerpunt voor de editie 2020 aangezien we op het vernieuwde CuliNESSE een tweedeling kennen in old-skool gasten uit de wijk – die voor het gezellige culinaire deel aan het strand komen -, maar ook een deel dat direct naar het hoofdpodium stroomt en daar blijft hangen. Ook de pieken bij de diverse horecagelegenheden, de wc’s en muntenkassa’s blijven een punt van aandacht. Net als de event-communicatie die niet altijd even professioneel was. Bij de ingang was het nog niet duidelijk of je een bandje kon krijgen of een stempel en ook het direct scannen van de mobiel was met zonlicht een uitdaging. Opvallend is de muntenkassa bij de ‘boulevardingang’ waar niet gepind kon worden. Om vervolgens langs de eet- en drankgelegenheden te struinen op zoek naar een pin. Nog niet overal was er stroom en niet alle horeca was klaar voor een piek in bezoek.

Op het gras van strandfestival CuliNESSE was het op hoog tempo een komen-en-gaan van de hits van het Zeeuwse BLØF (zie video’s). Het veld stroomde geleidelijk vol waarbij de vertraagde bezoekers bij het toegift waren warmgedraaid met een snelle hap en bier om massaal mee te zingen met toegift Zoutelande (zie video hieronder).

Slim gelegen was het kleinere podium letterlijk aan de boulevard Nesselande om muziek te luisteren, eten en drinken  met je voeten in het zand. Aldaar een oud vertrouwd CuliNESSE-gevoel met zicht op de ‘skyline’ van Nesselande gelegen over het podium. Op de eerste dag een optreden van de ‘Rotterdamse’ Davina Michelle die meer dan zomaar populair bleek te zijn. Een goed ingepland optreden waar vooral gezinnen met kinderen mee konden doen met de populaire hits en covers van de Rotterdamse. Het podium had meer bekende artiesten uit de directe omgeving verdiend. Voor ouders en de volharde bewoners heel even genieten aan het ‘eigen’  strand Nesselande dat in de zonnige  vakanties niet altijd een plek voor de bewoners lijkt te zijn.

Davina deed in 2016 mee aan Idols, ze is een YouTube grootheid en was in 2018 te zien in het elfde seizoen van het AVROTROS-programma Beste Zangers.

Ondanks een belofte van de organisatie, was het lopen op het strandgedeelte in de drukke avonden wederom onhandig en bron van irritatie. Het naast de houten pad moeten lopen om ruim om het podiumpubliek te moeten lopen, verdient een betere logistiek van de bezoekers die alle kanten op te lijken schieten. Een optreden moest worden onderbroken met verzoek toch vooral verspreid over het strand te gaan staan. Het beter mogelijk maken om langs het podium-publiek snel naar horeca-gelegenheden en wc en/of uitgang te kunnen lopen, is wederom een learning voor een komende 10e editie.

In de avond was het op het grote veld-podium de beurt aan de Vlamingen. Ondanks de leeftijd wederom een schare vrouwelijke fans die zich al tijdig tegen het podium aan drukte. Als eerste kwam de band Clouseau met wederom meezingers voor jong en oud.

Aan het einde van eerste dag- de donderdag- en een goed gevuld grasveld voor het hoofdpodium, wellicht wel het meest intieme concert. Het was het Vlaamse K’s Choice die met pop-softrock en ontroerende zang, de sfeer op het gevulde gras festival Nesselande perfect wist aan te voelen met het continu bedanken van het publiek. Na het concert was het een massale aftocht van de bezoekers richting metro.

Impressie optredens CuliNESSE 2019 dag 2 rocken met Di-rect en Jett Rebel

Een zeer blijde Jette Rebel gaat op de vrijdag  – de tweede dag – helemaal los op het hoofdpodium samen met Di-rect.

 

 

Dag 3, het weer en de transitie van een lokaal, intiem strandfestival

Editie 2019 heeft het getroffen met perfect nazomerweer; bij de start donderdag om 16 uur verdwenen de wolken om zaterdag met wat regenbuien droog te eindigen met de meezingers Guus Meeuwis.

Tijdens CuliNESSE is het strand Nesselande ‘even’ voor de bewoners zelf na een oververhitte zomer met veel negatieve publiciteit. Het lokale karakter was een welkome positionering en een traditie die CuliNESSE hopelijk weet vast te houden bij toekomstige edities. Daarbij het bewustzijn dat jonge gezinnen met kleine kinderen inmiddels zijn uitgegroeid gezinnen met tieners.

De noodzakelijke groeistuipen naar een groot ‘veld festival’ met landelijke bekendheid, geven een merkwaardige tweedeling maar maakt ook meer kritiek los. Het is aan de organisatie om hier een aannemelijk geheel van te maken met juiste programmering, betere event-communicatie, meer gevoel voor het diverse publiek – zoals de vele tieners die nu woonachtig zijn in de wijk Nesselande – dat wordt aangetrokken en meer oog voor details. Wellicht is een stap terug wel de beste oplossing om drie stappen vooruit te gaan.

Hulde aan de organisatie die de wijk Rotterdam-Nesselande zo aan het einde van de zomervakantie een welkome, positieve impuls geeft. Het is de kwalitatieve groei versus de kwantiteit maar vooral het borgen van een initieme, lokake, nazomerse strand-sfeer en relevant aanbod waar het festival ooit mee is groot geworden. Een borging van sfeer en binding met de wijk om te voorkomen dat CuliNESSE verwoordt tot een landelijk en massa ‘bier, zuip en rockfestival’. De tweedeling van strand- en grasfestival zorgt voor een schizofrenie in festivalbezoekers maar wordt gelukkig overmanteld door het feit dat de organisatie, de gemeente, de wijk Nesselande en alle andere betrokkenen aantonen dat de wijk een groot event-aan-het-strand  aan kan en de deur opent naar meer soortgelijke activiteiten – waarbij ook de trouwe bewoners – zich nog in kunnen terugvinden. Het opent wederom de discussie om wellicht CuliNESSE wel te verplaatsen naar het bredere strand aan de overkant van de plas en de huidige locatie over te laten aan toekomstige. drukke veldfestivals met landelijke uitstraling.

Of wordt het – net als het Oogstfeest in Zevenhuizen – tijd voor een concurrerend intiem strandfestival in Nesselande met echte lokale horeca, lokale medewerkers, lokale muziek en echte lokale sfeer?

 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair