De Vinex-wijken, waarvan er in Nederland vele tientallen zijn, richten zich volgens onderzoek te veel op gezinnen met een hoog inkomen. Hierdoor is er te weinig plek voor starters en kunnen ouderen die kleiner willen wonen er nauwelijks terecht. Dit blijkt uit een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De Vinex-wijken, gebouwd tussen 1995 en 2005, hebben een kenmerkende bouwstijl en waren bedoeld om de bevolkingsgroei op te vangen, met een focus op de stedelijke middenklasse. Bekende voorbeelden zijn Leidsche Rijn in Utrecht, Nesselande in Rotterdam en Vathorst in Amersfoort.
“De Vinex-wijken ontwikkelen zich steeds meer tot eenzijdige woonwijken die vooral plaats bieden aan gezinnen met een hoger inkomen. Daarnaast groeien de wijken nauwelijks mee met de veranderende woonbehoeften van de huidige bewoners, zoals wanneer kinderen uit huis gaan of bewoners ouder worden,” aldus de onderzoekers van het PBL.
In de afgelopen vijftien jaar zijn de wijken wel uitgebreid, maar dit betrof voornamelijk duurdere koophuizen voor gezinnen. Voor minder welgestelden of huishoudens zonder kinderen zijn er nauwelijks nieuwe woningen bijgekomen.
“We zien dat woningeigenaren vaak verhuizen naar een nog groter en duurder huis binnen dezelfde wijk. Starters en de groeiende groep ouderen hebben daarentegen weinig kans om een geschikte woning te vinden vanwege het steeds eenzijdiger woningaanbod,” concluderen de onderzoekers.
Beluister hier de podcast over het genoemde onderzoek.
<ingezonden>