
De wijk Rotterdam-Nesselande kent een ‘afwijkend’ buurtpreventie-wijk-chatsysteem in de vorm van Telegram-groepen. Met ‘afwijkend’ bedoelen wij dat Nesselande een ander message-chatsysteem gebruikt dan landelijk en in de meerdheid van wijken in Rotterdam als buurtpreventie-systeem wordt ingezet, zie deze bron van de Gemeente Rotterdam.
Waarom Nesselande anders dan de aansturing vanuit de gemeente Rotterdam (update 2025) geen WhatsApp-groepen gebruikt (met meer dan 12 miljoen gebruikers in Nederland) wordt maar niet duidelijk.
Daarbij is het Russische Telegram een belangrijk communicatiemiddel in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en populair bij criminelen en ligt de chattool onder vergrootglas binnen de EU, zie artikel.
Critici van Telegram hebben echter de beweringen van oprichter Pavel Durov dat het platform veiliger is dan WhatsApp in twijfel getrokken. Ze wijzen erop dat Telegram standaard geen end-to-end versleuteling voor berichten biedt, zoals WhatsApp dat wel doet. Daarnaast heeft Telegram kritiek gekregen vanwege vermeend lakse moderatie van content, wat het aantrekkelijker zou kunnen maken voor criminele groeperingen en phishingaanvallen zou kunnen aanmoedigen. Avast zegt eind 2024:
However, critics of Telegram have contested founder Pavel Durov’s claims that the platform is safer than WhatsApp, pointing out that Telegram doesn’t provide end-to-end messaging encryption by default like WhatsApp does. Telegram has also come under fire for its allegedly lax content moderation, which could make it more attractive to criminal groups and encourage phishing attacks.
Telegram groepen nog steeds geen encryptie; doelwit van criminelen
Lees verder voor een overzicht van enkele van Telegram’s belangrijkste privacy- en beveiligingsfuncties, evenals de zorgen die beveiligingsprofessionals en anderen hebben geuit over de veiligheid van het platform.
Internationaal beveiliger Avast liet ons weten dat Telegram nog steeds geen beveiligde communicatie kent in de Telegram-groepen, zoals de buurtpreventie deze gebruikt. Klik hier voor de bron.
De gemeente Rotterdam spreekt in dit kader alleen over “WhatsAppgroepen”. Wij hebben de coördinator (via sociale media) om een reactie gevraagd en hij meent dat er ook neutrale borden zijn. Feit is dat de gemeente blijft praten communiceren over Buurtpreventie middels WhatsApp-groepen.
De gemeente blijft met trainingen/workshops alleen WhatsApp ondersteunen om de wijken met tips nog veiliger te kunnen maken.

[UPDATE 22 januari 2023 In een actueel onderzoek van specialist Kaspersky wordt ook gewaarschuwd voor onbeschermd, onveilig 1-op-1 chatverkeer op Telegram, zie artikel]
[UPDATE 1 maart 2022; reageerder “Henk” attendeert ons op site OneMoreThing.nl; deze heeft met onderzoek aangegeven dat juist Telegram-groepen worden ingezet voor criminele activiteiten en steeds meer een alternatief voor het darkweb vormt. Het is de reden dat de Amerikaanse overheid Apple heeft verzocht de app uit de store te halen]
To sum up, although in theory it’s possible to communicate securely in Telegram through secret chats, in practice things aren’t so straightforward. Since most folks always prefer the path of least resistance, they end up using regular chats without end-to-end encryption. Many probably don’t even realize they’re using an unprotected channel. But even if they do, they most likely don’t see the point of suffering for the sake of privacy, and treat attempts toward secure communication with skepticism.
One more time: protecting all your Telegram communication is no easy task. It requires plenty of effort on your part and with no guarantee of success. And even if, through blood, sweat, and tears, you do manage to make your dialogs secret, your group chats will remain unencrypted no matter what.
Groei cybercrime
Nu sinds 2022 de cybercrime een enorme groei kent – zoals in Zuid-Holland -, wederom een waarschuwing alert te zijn voor bepaalde messengers en software die door criminelen wordt ingezet, zie onderzoek. De groei van de lokale cybercrime is al eerder door Nesselande.INFO gedeeld middels een onderzoek.
In dit geval de “buurtpreventie app” in Nesselande die het Russische Telegram inzet.
Dit is geen aanval op de werkzaamheden van burgerinitiatief Buurtpreventie Coördinator, wel wederom een verzoek aan de coördinator de gebruikers juist in te lichten over het risico dat zij lopen met het gebruik van de mobiele app en webversie.
Ter nuance is Nesselande.INFO bij de “geboorte” van de buurpreventie geweest en is het aantal gebruikers door onder andere promotie van Nesselande.INFO tot ruim 1200 gestegen voor de overname door de huidige coördinator rondom 2016.
De gemeente Rotterdam ondersteunt – net als andere gemeenten – openlijk het gebruik van WhatsApp-groepen in bijna alle wijken. Nesselande kent spijtig geen WhatsApp-groepen. Over de inzet van andere message-systemen als ‘veilig’ buurtpreventiesysteem, hebben wij geen informatie ontvangen van de gemeente Rotterdam/reactie.
Ook op de website van de Buurtpreventie Nesselande – die naar aanleiding van eerdere berichten van Nesselande.INFO wel extra info heeft geplaatst over Telegram – is bij het schrijven van dit artikel geen informatie te vinden over het veiligheidsrisico van Telegram-groepen en het feit dat de berichten niet zijn beschermd.
Smaad en laster
Waar wij gebruikers op basis van onderzoek en bewezen onveiligheid van de messenger ‘Telegram’ Nesselanders (en andere gebruikers) willen waarschuwen, wordt dit door de Buurtpreventie Nesselande helaas als ‘smaad en laster’ afgedaan op de gelinkte Facebook-pagina. Dit betreuren wij zeer.

Ook steeds meer landen blokkeren Telegram.
DISCLAIMER
Bij de totstandkoming van dit artikel is er een hoor-en-wederhoor getracht met de Buurtpreventie Nesselande. Genoemde onderzoeken zijn van gerenommeerd onderzoeksinstituten en/of digitale beveiligers. Het artikel/de artikelen is/zijn geïnitieerd omdat bewoners in Nesselande de vraag hebben gesteld waarom er een afwijkende chat-groepsysteem wordt gebruikt voor de lokale buurtpreventie. Uit onderzoek blijkt dat de gemeente Rotterdam zich richt op WhatsApp-groepen voor gebruik van Buurtpreventie-groepen. Indien u meent dat er sprake is van een update van de genoemde situaties/het gebruik, dan kunt u zich bij ons melden via het contractformulier.