Het wol geproduceerd door de altijd verhuizende ‘Nesselande schapen’ krijgen een eigen tentoonstelling in Rotterdam.
De schapen die ook regelmatig Nesselande bezoeken en aldaar grazen, zijn onderdeel van ‘Begrazing’ en vorm een een mengelmoes van Kempische Heideschapen gekruist met Suffolks. De kudde is een samenwerkingsverband van M.A. Oosthoek Landschapsbeheer en De Wassum Landschapsbeheer.
Tentoonstelling
Tot 20 januari 2023 kan je in het Energiehuis(Heindijk 350) in Reyeroord de tentoonstelling van ontwerper Christien Meindertsma bekijken. Zij laat zien wat je allemaal kunt met Rotterdamse wol.Rotterdamse schapen houden het gras kort en per jaar produceren ze ruim 5.000 kilo wol. Ben je benieuwd naar de spullen die van onze Rotterdamse wol zijn gemaakt? Op 14 december om 15:30 is de officiële opening. Iedereen is welkom en toegang is gratis!
Rotterdamse schapen houden het gras kort. Per jaar produceren ze ruim 5.000 kilo wol. Tot niet zo lang geleden was die wol bijna niets meer waard. Er kon niet veel mee. Omdat men dacht dat de kwaliteit van deze wol niet goed is.
Toen trok de schaapherder aan de bel. Hij vroeg aan de gemeente om een mooie bestemming voor zijn wol te vinden. Het gaat namelijk slecht met het klimaat en het milieu. Daarom is het belangrijk dat we zuinig omgaan met voedsel, spullen en materialen. Dus ook met wol. Maatpak, muts, meubelstof, deken en veel meer In opdracht van de gemeente onderzocht ontwerper Christien Meindertsma de kwaliteit. Die overtrof alle verwachtingen: het is geen waardeloze berg afval. Zij heeft er prachtige producten van gemaakt. Van maatpak tot wollen muts. Van deken tot meubelstof. Ook materiaal voor in piano’s. En nog heel veel meer.
Ben je benieuwd naar de spullen die van onze Rotterdamse wol zijn gemaakt? Wil je bij de officiële opening aanwezig zijn? Neem ook alvast een kijkje op www.dezachtestad.nl Daar lees je waar de tentoonstelling verder naartoe reist. De komende anderhalf jaar kan je de tentoonstelling in zoveel mogelijk Rotterdamse wijken bekijken.
Waarom wol opnieuw gebruiken?
Een circulaire economie gaat over het duurzamer produceren, bewuster kopen en beter wegdoen van spullen. Van spijkerbroek tot stokbrood, van WC-bril tot wolkenkrabber en alles daartussenin. Zodat de kwaliteit van leven in het hier en nu beter wordt. Zonder ten koste te gaan van latere generaties, of van die van mensen elders in de wereld. Dat kan door slimmer met grondstoffen om te gaan. En dat is harder nodig dan ooit. Want grondstoffen zijn waardevol. En ze raken op. Rotterdam laat met project De Zachte Stad zien dat we voor elk restmateriaal een hoogwaardige toepassing kunnen vinden. Ook voor schapenwol.
Helaas niet in Nesselande
Wil jij dat bewoners uit jouw buurt ook de tentoonstelling kunnen bekijken? Vraag’m dan gratis aan op jouw locatie. (Bewoners)verenigingen, clubs, organisaties en bedrijven kunnen de materialen lenen van de gemeente. Neem contact op via schapen@rotterdam.nl om de mogelijkheden te bespreken. Laat ons in die e-mail jouw locatie, voorkeursperiode en telefoonnummer weten*