HomeOmgeving Nesselande'Zuidplas wil OZB belastingen met 40% verhogen'

‘Zuidplas wil OZB belastingen met 40% verhogen’

Zuidplas heeft het financieel wederom zwaar. De bezuinigingen op de buitenruimte zijn reeds zichtbaar bij de buren in Zuidplas. Daarbij de nodige problemen voor het beoogde Vijfde Dorp achter Nesselande. In 1994 werd de Wet WOZ ingevoerd, die gemeenten, waterschappen en de Belastingdienst de WOZ-waarde laat gebruiken voor verschillende belastingen. De onroerendezaakbelasting (OZB) is een percentage van de WOZ-waarde, waarbij het tarief per gemeente verschilt. Dit leidt tot grote verschillen tussen gemeenten.

Bij dalende WOZ-waarden verhogen veel gemeenten het OZB-tarief om hun begroting te dekken, waardoor een lagere WOZ-waarde alsnog kan leiden tot een hogere OZB-aanslag. Gemeenten hebben keuzevrijheid in het vaststellen van OZB-tarieven, zonder limiet, wat in 2019 bijvoorbeeld leidde tot lage tarieven in Amsterdam.

OZB in Zuidplas

De gemeente Zuidplas wil de onroerendezaakbelasting (OZB) voor eigenaren van niet-woningen, zoals winkels en bedrijfspanden, in 2025 met bijna 40% verhogen. Dit is een van de opvallendste punten in de nieuwe begroting.De wethouder noemt de verhoging noodzakelijk, omdat de OZB voor niet-woningen de afgelopen jaren onder het gemiddelde lag. Voor inwoners stijgt het OZB-tarief met 3,6%, en de totale lasten met 5,8% door hogere riool- en afvalstoffenheffingen.

Zuidplas kiest voor een sobere begroting, aangezien de gemeente vanaf 2026 te maken krijgt met minder geld uit het gemeentefonds, wat een tekort van 6 miljoen euro oplevert. Verdere besparingen zijn lastig, omdat er al veel bezuinigd is. 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair